Türk sineması bu müzede

Türk Sineması ve Adana'nın tarihten günümüze kadar olan ilişkisi üzerine kurulan Adana Sinema Müzesi'nde, sinemamızın dev isimlerine ait pek çok doküman sergilenecek.

Büyükşehir Belediyesi Adana Sinema Müzesi, Adana’nın hala yaşayan en eski yerleşim yeri olan Seyhan Nehri’nin kenarındaki Tepebağ Bölgesi’nde açılıyor. Bölgede Büyükşehir Belediyesi’ne ait restore edilmiş bir konakta konuşlanan müze, zaman içinde, yakınında bulunan ve restore edilecek diğer konakların da müzeye eklenmesi amacıyla kuruldu.

Müzenin konsepti, Türk sineması ve Adana’nın tarihten günümüze kadar olan ilişkisi üzerine kuruldu. Sinemamıza prodüktörden yönetmene, oyuncudan set görevlisine kadar pek çok emekçi yetiştirmiş ve maddi destek sağlamış bir kent olan Adana’nın Türk sinemasına katkıları, müze konseptinin temelini oluşturdu.

Müze, 5 bölümden oluşuyor.
1. Yılmaz Güney’e ayrılan bölüm.

2. Hem ressam hem sinemacı olan Abidin Dino, romanlarıyla pek çok filme ilham kaynağı olmuş yazar Yaşar Kemal, yine aynı sebepten yazar Orhan Kemal, yönetmen Şahin Kaygun, oyuncu Şener Şen, yönetmen Ali Özgentürk ve yine eserleriyle sinemaya ilham kaynağı olmuş yazar Muzaffer Özgü’ye ayrılan bölüm.

3. Adana Büyükşehir Belediyesi Altın Koza Film Festivali’nin dününü ve bugününü gözler önüne seren bölüm.

4. fotoğraf ve sinema sanatına ait 2000 adet kitap yeraldığı bir kütüphane ve film arşivinden oluşan bölüm.

5. Bölümü ise, kişisel veya toplu film izlemeye imkan veren bir mekan.

Bu bölümlerde Yılmaz Güney, Abidin Dino, Orhan Kemal ve Adana Büyükşehir Belediyesi Altın Koza Film Festivali’ne ait heykeller, sinema afişleri, belgeler, özel eşyalar ve ünlü ressam Etem Çalışkan’ın illüstrasyonları, senaryolar, filmler, eski sinema makineleri, yazlık sinema maketi gibi dökümanlar sergilenecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın