Şişli Yarışması’nda Yönetmelik İhlali Tehlikesi

Şişli Belediyesi'nin, açtığı “Halide Edip Adıvar Kültür Merkezi Mimari Proje Yarışması” yarışmanın iptal edilmesine neden olabilecek yönetmelik hatalarına sahip.

19 Eylül Pazartesi günü, çeşitli internet sitelerinde duyurusu yapılan yarışma, henüz resmi gazetede ilan edilmedi. Belediyenin internet sitesinde de yer almayan yarışma, jüri üyeleri konusunda da sıkıntılara sahip. Mevcut yönetmeliğe göre asli jüri üyesi sayısı, en fazla 7 kişi olabilir ve danışman jüri üyeleri bu sayıyı geçemez. Fakat bu yarışmada, danışman jüri üyelerinin sayısı asli jüri üyelerinden bir kişi fazla olacak şekilde sekiz kişi. 

Arkitera olarak, TSMD Yarışma İzleme Komitesi Üyesi Mürşit Günday ile yaptığımız görüşmede, Günday bu durumun, Kamu İhale Kurumu’nun yarışmayı iptal etmesiyle sonuçlanabilecek ciddiyette olduğunu söyledi. Şişli Belediyesi ise, yarışmanın internet sitesine en kısa zamanda yer alacağını ve yönetmeliğe aykırı durumların düzeltilmesi için harekete geçileceğini belirtti. Ayrıca Mehmet Soylu’nun dikkat çektiği gibi bir yarışmanın ilanının, yarışmanın bitiminden 60 gün önceden yapılması gerekiyor. Yani tarihleri 19 Eylül-29 Ekim arasında olduğu belirtilen yarışma, süresi bakımından da yönetmeliğe aykırı. 

Yarışma ayrıca, pek çok kişi tarafından yüksek bulunan 200 TL tutarındaki şartname bedeli ve jüri üyelerinin bir önceki Şişli Lisesi Ulusal Mimari Proje Yarışması ile neredeyse aynı olması konularında özellikle sosyal medya ortamında eleştirileri üzerine çekiyor.

Daha çok ve nitelikli yarışmaları herkesin dört gözle beklediği bu günlerde, böyle aksaklıkların bir an önce giderilmesi ve süreçlerin şeffaflaşması için, tüm kurumlara en az Şişli Belediyesi’ne olduğu kadar önemli bir görev düşmekte.

Etiketler

2 yorum

  • omer-yilmaz says:

    Sonunda İrem diyor ki: “Biz Arkitera olarak konuya dikkat çekerek, uzman görüşü alarak, Şişli Belediyesi’ni arayarak üzerimize düşeni yaptık.”

    Yaptık.

  • irem-anik says:

    Belediye ile yaptığımız görüşmede, proje teslim tarihinin 22 Kasıma alındığını öğrendik. Fakat jüri üyeleri ile ilgili durum, Kamu İhale Kurumu’nun Yarışmalar Yönetmeliği 22. maddesini halen ihlal etmekte.

Bir yanıt yazın