Türkiye’de Türünün Tek Örneği

Türkiye ve Doğu Akdeniz Bölgesi'nde hizmet verecek, 192 hektarlık bir alan üzerinde kurulu olan Bio İstanbul projesi, çocuk hastanesi, ileri biyomedikal araştırma ve geliştirme tesisleri, ticari üniteler, perakende ve konut projelerinden oluşuyor.

Bio İstanbul 2,2 milyar Dolar’lık bütçesi ile BCDco, EPP, TOKİ ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ortak girişimi ile hayata geçiyor. Bio İstanbul’un bölgedeki ana medikal üs olmasını sağlayacak tesisler, dünyanın önde gelen ilaç firmaları, medikal teknoloji ve biyomedikal bilişim firmaları olacak.

15.000 kişinin yaşayabileceği ve 35.000 çalışanını bünyesinde barındırabilecek şekilde tasarlanan proje, konusunda aynı zamanda Türkiye’nin uluslararası sürdürülebilirlik (LEED/BREEAM) sertifikasyonuna sahip ilk projesi olacak. Bio İstanbul projesinin ilk aşamasının Eylül 2011’de ve inşaat sürecinin 2012 yazında başlaması öngörülüyor.

BCDco CEO’su Drew Carr-Ellison’nun proje üzerindeki yorumları şöyle:

“Bio İstanbul, Türkiye ve yakın bölgelerdeki pediatrik ve biomedikal araştırmaları biraraya getiren tutkulu ve özel bir proje. Örnek vermek gerekirse, Türk İlaç Endüstrisi bugün yaklaşık yılda 40 milyon Doları araştırma ve geliştirme için fon olarak ayırıyor. Karşılaştırınca, belli başlı büyük batı ekonomilerinin ilaç endüstrisine yılda 10 milyar Dolar’dan dan daha fazla para harcamadığını göreceksiniz. Bu proje ile Türkiye’nin “bilgiye dayalı bir ekonomiye” geçişinin önemi daha da kesinlik kazanıyor. Araştırma ve geliştirme firmaları için vergi ve altyapı teşvikleri ile de fayda sağlayacak olan Bio İstanbul, gelecekte Türkiye’deki medikal endüstri için evsahipliği yapacak.”

Proje sürecine katılan herkes için aynı önemdeki bir diğer konu ise, Bio İstanbul dahilindeki tüm çalışanlar ve proje içerisinde yaşacak olanlar için yüksek standartlarda yaşam kalitesinin sağlanması. Proje sınırları içerisinde, bünyesindeki kent metro istasyonundan dağılan ve, 21. yüzyıl beklentilerini karşılayan bir tramvay çalışacak.

Ulaşım, tesis, çevre, enerji, su ve hükümet ilişkileri de dahil olmak üzere geniş bir yelpazede profesyonel teknik ve yönetim destek hizmetleri sunan uluslararası bir firma olan AECOM’a ait şirketlerden birisi olan şirketlerinden birisi olan Davis Langdon, Bio İstanbul projesinde İnşaat Maliyet Danışmanı ve Program Müdürü görevlerini üstleniyor.

Davis Langdon, 2010 yılında AECOM’a katıldı. Müşterileri için altyapı, emlak ve inşaat yatırım yönelik çözümler sunan, dünyanın önde gelen inşaat danışmanlık firmalarından biri olan Davis Langdon’un danışmanlığını yaptığı dünya çapındaki projeler: Abu Dabi Uluslararası Havalimanı, Estadio Portekiz’de Dragao Büyük Mısır Müzesi, Avustralya Gateway Köprüsü, ABD’de Transbay Terminal, Johannesburg Gautrain Hızlı Raylı Link ve Green Point Stadyumu – 2010 FIFA Dünya Kupası inşası –

Etiketler

3 yorum

Bir yanıt yazın