Kontrplak Ev

Majorca adasının Palma kentinde, sakin bir konut bölgesinde bulunan ve ikinci katı kontrplaktan olan ev SMS Arquitectos tarafından tasarlandı.

Mevcut tek katlı evin bir kat daha yükselerek renove edileceği yeni tasarımda, orijinal taş duvarlara daha fazla yük bindirmemek amacıyla, hafif strüktüre sahip bir çözüm olarak kontrplak kullanılmış.

Mimarlar bu projenin üretimi için iki ayrı koldan ilerleyen bir araştırma sürecine girmiş. Bir yandan CNC tezgahı ve kontrplak kullanarak projeyi yerelde üretmenin yollarını ararken diğer yandan da adada hala sürmekte olan geleneksel inşa yöntemlerini incelemiş.

Mevcut üretim olanaklarını ve adada kolay erişebilecekleri malzemeleri değerlendiren tasarımcılar, kavak ağacından üretilmiş 244×122 cm boyutlarında kontrplak parçaları temel alarak üretim yapmaya karar vermiş.

Böylelikle, yerel üreticiler ve malzemeler ile farklı düzeylerdeki endüstriyel üretimi bir araya getiren bu projede kullanılan beton zemin karoları üretiminde Huguet ve cephe ve havuzda kullanılan terracotta karoların üretiminde ise daha geleneksel bir üretici olan Miquel Soler ile çalışılmış.

CNC kesiminin optimize edilmesi sonucunda üretilen yapısal elemanlar değişken bir geometri ve bezeme oluşturuyorlar. Strüktürel elemanlar brüt bırakılırken bezemelerin bu ham görüntü üstünde mekânsal bir ritim oluşturarak iç mekanı donatması amaçlanmış. Mevcut yapıya yapılan tüm müdahale ve kullanılan tüm malzemeler en ham halleri ile sergileniyor.

Etiketler

2 yorum

Bir yanıt yazın