Mardin’deki Tamir Evi Projesi Ekim Ayında Tamamlanacak

Kültürel Mirası Koruma Derneği’nin (KMKD) bağımsız yardım kuruluşu Edinburgh World Heritage ile beraber Mardin’de yürüttüğü proje, bölgedeki diğer yapılara örnek olacak bir mimari koruma modeli geliştirmeyi amaçlıyor.

Kültürel Mirası Koruma Derneği’nin (KMKD) bağımsız yardım kuruluşu Edinburgh World Heritage ile beraber yürüttüğü, Kültürel Mirasın Korunmasında Kapasite Geliştirme (KORU) projesi kapsamında restore edilen 200 yıllık taş konut yapısının (Tamir evi olarak adlandırılan yapı) Ekim ayında açılması planlanıyor. Mardin Müzesine devredilecek binanın alt katı sergi alanı, üst katı ise misafirhane olarak kullanılacak.

Kent merkezindeki binanın restorasyonuna, İskoçya’da eğitim alan duvar ustaları tarafından yaklaşık 8 ay önce başlandı. Tamir evi adı verilen 2 katlı bina, 3 ay sonra hizmete açılacak. Yapının enerji ihtiyacının karşılanması için yapının siluetini bozmayacak şekilde fotovoltaik paneller monte edilecek.

Geleneksel taş konut yapısının koruma raporunun hazırlanması ile başlayan süreçte nasıl bir yol izleneceği raporda şöyle açıklanıyor:

“Tamirevi, örnek bir koruma uygulaması üretmeyi amaçlamaktadır. Yapının restorasyonu tamamlandıktan sonra yapı bir ‘koruma okulu’ olarak işlevlendirilecektir. Bu okulun ziyaretçilerine Tarihi Mardin Kenti’nin ve Mardin Evi’nin önemi aktarılacak, tarihi taş evlerde meydana gelen bozulma türlerinin neler olduğu, bu bozulmalara karşı ne gibi önlemler alınabileceği, Tamirevi’nde bu önlemlerden hangisinin neden kullanıldığı aktarılacaktır. Tamirevi, enerji verimli ve sürdürülebilir bir ev olarak restore edilecek ve bu bakımdan Türkiye’de bir ilk olacaktır.”

Kaynaklar:

https://www.dha.com.tr/kultursanat/asirlik-bina-kendi-enerjisini-uretecek-butun-sehre-yayilabilir/haber-1693194?fbclid=IwAR3xYrKv5zvTzQCOFOd7bsHiX7QVCnOrlRYQvSeq5K4OtHXId9MwErjfcTc

http://koruprojesi.org/?p=tamirevi

Etiketler

Bir yanıt yazın