Fransa’da Yeni Bir Mahalle: Polaris

Fransa’nın batısında, Loire Nehri kıyısında yeni inşa edilen bir bölge olan Polaris’te altı adet yapı, aralarındaki yaya yolları ile birbirine bağlanarak kamusal alanlar oluşturuyor.

Fransa’nın Nantes kentinin yeni bölgesi Polaris, LAN (Local Architecture Network) öncülüğünde, Abinal & Ropars ve Atelier Stéphane Fernandez mimarlık ofisleri tarafından tasarlandı. Loire Nehri’ne ve Brossette Company’nin eski depolama alanına bakan 1,5 hektarlık alanda altı adet karma kullanımlı yapı inşa edildi.

Farklı sistemlerin kesişim noktasında yer alan Polaris projesi, bu sistemleri uyumlu bir içimde birbirine bağlayarak devamlılığı sağlıyor.

Polaris’te turizm ve otel işletmeciliği okulu Vatel School’un 10.000 m²lik kampüsünde derslikler, eğitim restoranı, halka açık kafe ve bar ile 300 odalı bir öğrenci yurdu bulunuyor.

Programda 250 konut birimi, 6.500 m²lik ofis alanı ve çeşitli yerlere dağılmış 600 m²lik ek faaliyet alanı bulunuyor. Ortak alanların her biri, uzaktaki tarihi kent merkezi silüetini kesintisiz bir şekilde görecek şekilde tasarlanıyor.

Projedeki tüm açık hava alanları yaya kullanımına açılıyor. Projenin odağına doğru kent sakinlerini yönlendiren merkezi bir yaya yolu oluşturuluyor. Odaktaki yapı 360° View Tower, diğer binaları ve çevreyi birbirine bağlayan kamusal bir karşılama mekânına sahip.

Abinal & Ropars tarafından tasarlanan Lot 2’de 73 adet sosyal konut birimi ve mağazalar bulunuyor. Lot 2, alandaki diğer dört binanın (Lot 1, 3, 5 ve 6) merkezinde yer alıyor.

Lot 1, 3, 4 ve 5 LAN tarafından tasarlanıyor. Lot 1, 65 adet sosyal konut biriminden ve mağazalardan oluşuyor. Binanın üst bölümü geriye çekilerek Kuzey ve Doğu yönlerinde bina sakinlerinin ortak kullandığı bir teras oluşturuluyor.

LAN tarafından tasarlanan Lot 1 ve Abinal & Ropars tarafından tasarlanan Lot 2.

Lot 3’te Vatel School, eğitim restoranı, barı ve depolama birimleri ile 122 adet öğrenci yurt odası bulunuyor.

18 katlı panoramik bir bina olan 360o View Tower’da (Lot 4) hazırlık okulu ve uygun fiyatlı 79 adet konut birimi yer alıyor. Yapının yüksekliği çevredeki diğer binalarla uyumlu olarak değişiklik gösteriyor.

LAN tarafından tasarlanan Vatel School (Lot 3) ve 360o View Tower (Lot 4).

Lot 5’in ilk katlarında Vatel School kafesi ve otopark ile 2 kat konut birimine ayrılıyor. Üst katlarda ise 179 adet yurt odası bulunuyor.

Atelier Stéphane Fernandez tarafından tasarlanan Lot 6’da 34 adet uygun fiyatlı konut birimi ve ofisler yer alıyor. Ofis ve konut işlevine göre değişkenlik gösteren yatay çerçeveli yapının yamuk şeklindeki planı, bakış açısında çeşitlilik yaratmak için perspektifte oynuyor.

LAN tarafından tasarlanan Lot 5 ve Atelier Stéphane Fernandez tarafından tasarlanan Lot 6.

LAN tarafından tasarlanan Lot 5.

Etiketler

Bir yanıt yazın