+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin Genel Merkezi: Olympic House

Kaynak: Designboom
10 Temmuz 2019, 15:00
  defa okundu.

Hareket, şeffaflık, esneklik, sürdürülebilirlik ve işbirliği ilkelerine göre tasarlanan Olympic House, hareket halindeki sporcunun enerjisini yansıtıyor.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin Genel Merkezi: Olympic House

Danimarkalı mimarlık ofisi 3XN, İsviçre Lozandaki Uluslararası Olimpiyat Komitesinin (IOC) yeni genel merkezi olan Olympic House projesini tamamladı.

Lozan’daki 500 çalışanı tek bir çatı altında birleştiriyor projenin beş temel hedefi var: hareket, şeffaflık, esneklik, sürdürülebilirlik ve işbirliği. Bu hedefler, Olimpik Hareket’in (Olympic Movement) temel ilkelerini inşa edilmiş biçimlere dönüştürüyor.

Cenevre Gölü kıyısında 18. yüzyıl yapısı Château de Vidy’nin yanında yer alan Olympic House, tarihi ve doğal ortamla bütünleşiyor. Olympic House yerel halk için sembolik bir mimari yapı olma özelliği taşıyor.

Cephedeki hareketlilik aynı zamanda yapının işlevi üzerinde doğrudan etkili oluyor. IOC personelinin günlük faaaliyetleri saydam cepheden görünür hale geliyor. Tasarımda şeffaflık, Olimpiyat Hareketi’nin sorumluluğu için önemli bir metafor olarak kullanılıyor.

Tasarımda etkileşim ve bilgi paylaşımı teşvik ediliyor, verimli ve sürdürülebilir bir çalışma alanı oluşturuluyor.

Bir sporcunun zarif hareketlerini taklit eden cephe, olimpiyat ruhunu binanın dışına yansıtıyor. Hareket halindeki sporcunun enerjisini taşıyan dinamik ve dalgalı cephe, farklı açılardan farklı görünümler sunuyor.

İkonik olimpiyat halkalarına referans veren merdiven, merkezi bir avluda bina boyunca yükselerek beş katı birbirine birleştiriyor. Meşe kullanılan merdiven, aktif tasarım ilkelerini takip ediyor.

Merdivenin çevresi, sosyal aktivite ve hareket için merkezi bir alan tanımlıyor. Merkezi merdiven etrafında bir sergi alanı, bir kafeterya ve toplantı odaları yer alıyor.

Yapım sürecinde IttenBrechbühl ile işbirliği yapan 3XN’in projesi uluslararası yarışma ile seçilmişti. Dünyanın en sürdürülebilir binalarından biri olarak nitelendirilen Olimpiyat Evi, yerel ve uluslararası düzeyde en katı sürdürülebilirlik standartlarını karşılayacak şekilde inşa edildi. Sürdürülebilir binada enerji ve su verimliliği, atık azaltma ve peyzaj entegrasyonuna yönelik tasarımlar yapıldı.

Cephede yalıtım için üç katmanlı cam kullanılıyor. Su tasarruflu sıhhi tesisat ekipmanı ve yağmur suyu kullanımı binanın su tüketimini önemli ölçüde azaltıyor. Çatıdaki güneş panelleri şebekeden elektrik ihtiyacını en aza indiriyor. Binanın ısıtılması ve soğutulması için ısı değişimi yoluyla göl suyunun kullanılıyor.

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!
7 gün içinde en çok
Okunan Yorumlanan
İlgili Haberler