“3B Yazıcılar Mimarlık İçin Genel Değil, Niş Bir Üretim Tekniği Olacak”

MX3D’nin kurucusu Gijs van der Velden dün 42. Yapı Fuarı kapsamında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde konuştu.

Sunumuna, bu robotik üretim konusunda neden heyecanlı olduğunu anlatarak ve gelecekte, tasarım ve üretim görevlerini üstlenen daha fazla robot göreceğimize işaret eden Gijs, Joris Laarman Lab’den ayrılarak oluşturdukları MX3D şirketinin kuruluşundan bahsetti.

Mevcut 3B yazıcılar ile deneme yapan ancak mimari ölçeğe uygun boyutlarda parçalar üretmekte zorlandıklarını ve en nihayetinde 3B kaynak yazıcı ürettiklerini anlatan Gijs, atölyede kullandıkları makinaların aslında piyasada bulup alabileceğiniz makinalar olduğunu ancak kendilerinin geliştirdiği özel yazılımlar ile normalde üretilemeyen metal strüktürlerin üretilebildiğini belirtti.


Fotoğraf: Mahmut Ceylan

Atölyenin üretimde kullandığı bir diğer ilerici yöntem ise üretim sonrası denetim ile ilgili. Ürettikleri karmaşık biçimlerin, örneğin geçtiğimiz sene Rotterdam’da sergiledikleri ve bu yıl sonunda Amsterdam’daki yerine yerleşecek olan köprünün, geleneksel mühendislik testleri kullanılarak mukavemetinin anlaşılamadığını açıklayan van der Velden, bu durumun üstesinden gelebilmek için akıllı bir köprü tasarladıklarından da bahsetti.


Fotoğraf: Mahmut Ceylan

Üzerinde onlarca alıcı yerleştirilen köprüden gelen verilerin, kendisinin dijital bir ikizi üzerinde işlendiği ve sürekli denetlendiği sistemi Gijs, konuşmasına tasarımcıların daha az tasarım yaptığı ve daha ziyade algoritmaları yönlendirdiği bir geleceğe doğru gittiğimizi belirterek devam etti.

“İnsanların işlerini kaybedeceğini değil ancak sorumluluklarının dönüşeceğini öngörüyorum” diyen Gijs, 3B yazıcıların gelecekte mimarlık ve inşaat sektörü için, tüm üretim tekniklerinin külliyen yerini alacak bir araç değil, bazı ölçeklerdeki niş tasarımlar ve karmaşık yapı parçalarının üretimi için kullanılacağını belirtti.

Etiketler

Bir yanıt yazın