Kadran Evi

Polonyalı ofis KWK Promes tarafından tasarlanan Kadran Evi güneşin hareketini takip ediyor.

İşverenin basit, ferah ve bir şekilde güneşin hareketine tepki verebilen bir ev istemesi üzerine ofis, zemin katta bir kolu kadran gibi hareket eden bir yapı tasarlamış.

Zemin katta bulunan oturma odası, SPA gibi mahaller için olabildiğince fazla mahremiyet sağlamak amacı ile yola sırtını dönmüş. Böylelikle “L” biçimli yapı, aynı zamanda “kadran teras”ın da içinde hareket ettiği bir avlu oluşturuyor.

İşverenin düz damlı bir yapı istemesi ancak imar planı gereği kırma çatıyı dayatıyor olması nedeniyle yol tarafından eğik ve bahçe tarafından düz gözüken bir çatı tasarlanmış.

558 m2 inşaat alanına sahip evin duvarları ve tavanı yekpare üretilmiş, çatı makaslarında ise ahşap kullanılmış. Yapının tüm duvarları STO sıvası ve MILANO akrilik dolgu ile kapanırken, çatıda beyaz FIRESTONE membran kullanılmış. Beyaz rengin iç mekanlara da hakim olabilmesi adına zeminde beyaz epoksi kullanılmış.

Güneşin hareket ve hızına göre hareket eden terasın kadran düzeneği Comstal tarafından tasarlanmış. Evde yaşayanlara tehlike arz etmesini engellemek için, tam otomatik olan hareketli sistem herhangi bir engel ile karşılaştığında tamamen duracak şekilde üretilmiş.

Gün içinde güneş ile sürekli hareket eden teras sayesinde avluda kadranın taradığı alanın altında gerçek çim yetiştirilmesi mümkün olmuş.

Etiketler

Bir yanıt yazın