Eames Evi Koruma Planı Tamamlandı

Yüzyıl Ortası Modernizmi'nin Amerikalı temsilcilerinden Eames çiftinin evi için hazırlanan koruma yönetim planı tamamlandı.

Fotoğraf: Joshua White, © Eames Office

Getty Koruma Enstitüsü ve Eames Vakfı, Eames Evi için hazırlanan kapsamlı koruma yönetim planının tamamlandığını açıkladı. Ray ve Charles Eames çifti tarafından tasarlanıp inşa edilen ev, ABD’de tarihi ulusal simge statüsünde. Hazırlanan plan, evi, bahçeyi ve evin içindeki objeleri kapsayan alan için bakım, yönetim, koruma ve sergileme çerçevesi sunuyor. Planın genel taslağına buradan ulaşabilirsiniz.

Fotoğraf: Joshua White, © Eames Office

Los Angeles’ın Pacific Palisades bölgesinde, Yüzyıl Ortası Modernizmi’nin Amerikalı yıldızları Ray ve Charles Eames tarafından tasarlanan yapı, ikilinin malzeme, yapım teknikleri ve endüstriyel tasarıma dair geliştirdikleri özgün fikirlerin uygulama sahası oldu. Arts and Architecture dergisi editörü John Entenza tarafından yaratılan Case Study House Program’ın parçası olarak başlayan proje, çiftin hayatlarının sonuna kadar yaşayacakları kendi evlerini inşa etmeleriyle sonuçlandı.

Case Study Program, modüler çelik konstrüksiyonun düşük bütçeli ev inşası için alternatif olarak öne çıkarılmasıyla, İkinci Dünya Savaşı sonrası ABD’si için tasarım çözümleri sunmayı amaçlıyordu. Sonuç olarak, ünlü tasarımcıların elinden çıkan ve çağın tasarım ruhunu yansıtan bir dizi konut ortaya çıktı.


Fotoğraf: Leslie Shwartz, © Eames Office


Fotoğraf: Joshua White, © Eames Office


Fotoğraf: Leslie Shwartz, © Eames Office


Fotoğraf: Leslie Shwartz, © Eames Office

Koruma planı hazırlanırken yapının tek başına mimari bir eser olmasının ötesinde, çiftin eşyalarının ve evin oturduğu dikkate değer peyzajın plana dahil edildiği bütüncül bir yaklaşım sergilendi. Alandaki ağaçların kokusu, cam yüzeyler üzerindeki ışık ve gölge oyunu, dünya seyahatlerinden toplanan objelerin sağladığı atmosfer, Pasifik Okyanusu manzarası gibi elle tutulamayan duyusal deneyimler alanı özel kılan bileşenler olarak planda tanımlı hale geldi. Böylece koruma yönetim planındaki ilkelerin, evle beraber yerin de ruhunu koruması amaçlandı.


Fotoğraf: Jay Connor, © Eames Office


Fotoğraf: Julius Shulman,  © J. Paul Getty Trust

Etiketler

Bir yanıt yazın