Japonya nükleerden kurtulmaya çalışıyor

Japonya'nın yeni Başbakanı Yoşihiko Noda, ülkedeki nükleer santrallerin güvenlik kontrollerinin tamamlanmasının ardından faaliyete geçeceğini belirtti. İki hafta önce göreve gelen Noda, parlamentoda ilk siyasi konuşmasını yaptı.

Noda, Japonya’nın uzun dönemde nükleer enerjiye bağımlılığı azaltmayı hedeflemesi gerektiğini vurguladı.

Japonya’nın çiçeği burnunda başbakanı, tsunaminin yerle bir ettiği kuzeydoğu kıyısının onarılması için çabaların artırılacağını, Fukuşima’dan sızan radyasyondan zarar görenlere tazminat ödeneceğini söyledi.

Yoşihiko Noda ayrıca, ülkenin enerji politikasını dikkatli bir şekilde yeniden değerlendireceklerini ve sürdürülebilir enerji için yeni teknolojiler ve kaynaklar araştıracaklarını ifade etti.

Noda’nın selefi Naoto Kan, 11 Mart’ta ülkeyi vuran deprem ve tsunami felaketinin ardından müdahalede yetersiz kaldığı ve nükleer krizle baş edemediği eleştirilerine maruz kalmış ve istifa etmişti.

Depremin ardından Japonya’da hükümet bütün nükleer reaktörlerin güvenlik kontrolünden geçirilmesine karar vermişti. Japonya’da 11 Mart’ta meydana gelen çifte felakette, 20 bini aşkın kişi hayatını kaybetti.

Etiketler

Bir yanıt yazın