Japonya’da Möbius Şeridi Formunda Ev

Takashi Yamaguchi & Associates'in tasarladığı "Topological Folding House", zemin, tavan ve balkonlar oluşturmak üzere etrafını saran kesintisiz beyaz bir şeritten oluşuyor.

Japonya’nın Hyogo prefektörlüğünde bulunan ev, Möbius şeridine (sadece bir tarafı olan bir yüzey) benzeyecek şekilde tasarlandı.

Mimarlık stüdyosu yapıyı, “iç mekan, kesintisiz zemin yüzeyini bir kattan diğerine, balkondan ikinci kata ve daha sonra da dış tavana bükerek yapılan, sürekli devam eden bir alan” olarak tanımlıyor.

Yapı dışardan bakıldığında, ortada üst üste binmiş eğimli çatılarıyla, yan yana duran tek taraflı iki form gibi görünüyor.

Binanın beyaz kaplaması, özenle yerleştirilmiş az sayıdaki pencereyle birlikte, geometrik biçiminin olabildiğince net bir şekilde okunmasını sağlıyor.

Birinci katın girişi, yemek odası ve ikinci katın oturma odası arasındaki bölümler tamamen ortadan kalktı, bu alanlar arasında oluşan boşluk kaldı.

Üst üste binen zemin plakasının oluşturduğu boşluklar, birinci kat seviyesinde olduğu gibi camlı bölümlere dönüştürülmüş.

Mahremiyet sağlamak için kullanılan buzlu pencerelerden katlanır plaka aracılığıyla çatıya yayılan terasa erişim sağlanıyor.

Alüminyum döşemeli tamamı beyaz iç kısımlar, odaların etrafındaki ışığı yaymaya yardımcı oluyor.

Evin bir ucunda konumlanan ana girişten bahçeye kolay erişim sağlamak için yaşam alanından dışarı uzanan beyaz bir platform bulunuyor.

Mimarlara göre evdeki yapay ışıklandırma, “binanın içindeki boşluğun güzelliğini gösteren” parlayan bir görünüm sağlıyor.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın