Kapadokya, Dünyaya İlham Verdi

Uçhisar'da düzenlenen Uluslararası Koruma ve Geleneksel Mimarlık Çalıştayı derin izler bırakarak sona erdi.

Türkiye, Fransa ve İtalya’dan dört üniversitenin iş birliği ve Argos Şirketler Grubu’nun koordinasyonu ile düzenlenen Uluslararası Mimarlık Çalıştayı, 6-13 Nisan tarihleri arasında, merkezinde Uçhisar, Kapadokya olan zengin bir programla gerçekleşti. Matera’dan 31 öğrenci + 8 öğretim görevlisi, Lyon’dan 45 öğrenci + 4 öğretim görevlisi, Türkiye’nin 22 farklı üniversitesinden 42 öğrenci + 4 öğretim görevlisinin projelendirme sürecine katıldığı çalıştay süresince bölge gezileri, seminerler, sergiler ve atölye çalışmaları yapıldı.

Kapadokya’nın özgün kültürel mirasını tanımak ve korunması amaçlı sürdürülebilir öneriler geliştirmek üzere yönlendirilen çalıştay katılımcıları, karma gruplar halinde bir yandan Kapadokya’nın belli bölgeleri için öneriler geliştirirken diğer yandan “Eğer yıldız bir mimar Kapadokya’da bir tasarım yapacak olsaydı, nasıl bir şey yapardı?” sorusunun cevabını aradılar. Ayrıca Türkiye’den 5, İtalya’dan 3, Fransa’dan 3 ve İspanya’dan 1 bildiri ile katkıda bulunan konuşmacılar, özgün bilgiler içeren sunuşlar yaptılar.

Kapadokya’daki ilk etabında Nevşehir Valiliği, Ahiler Kalkınma Ajansı, Vitra, Elai&Les Maisons de Cappadoce, USET (NEVÜ Uygulama Oteli), Anahita Travel ile Nevşehir Müze Müdürlüğü’nün değerli katkılarıyla gerçekleşen ve üç yıllık bir program ile tasarlanan çalıştay projesi, 2020’de Matera ve Valencia’da 2 ayrı buluşma ile sürecek. 2021’de Lyon’da, çalıştayların tümünün ve genel temanın değerlendirileceği bir sempozyum ile son bulacak.

Proje Paydaşları

  • Lyon Ulusal Mimarlık Okulu (ENSAL) Fransa
  • Basilicata Üniversitesi, Matera Mimarlık Fakültesi (UNIBAS) İtalya
  • Kapadokya Üniversitesi (KÜN) Türkiye
  • Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Türkiye
  • Argos Şirketler Grubu (ARGOS) Türkiye
Etiketler

Bir yanıt yazın