Zaha Hadid Binasını “Kötü Feng Shui” İle Suçlayan Blog Yazısına 30 Bin Dolar Ceza Verildi

Blog yazısında Wangjing SOHO projesindeki bir binanın kötü Feng Shui'ye* sahip olduğu yönündeki eleştiriler yer alıyordu. Çin'deki mahkeme, yazının yayınlandığı medya şirketine para cezası verdi.

Çin’deki bir blog yazısında Zaha Hadid’in Wangjing SOHO isimli projesindeki binalardan biri, “kötü Feng Shui”ye sahip olmakla suçlanmıştı. Mahkeme kararına göre blog yazarı 200.000 Çin Yuanı (30.000 Dolar) para cezası ödeyecek.

Çinli bir blog yazarı, Zhuhai Shengun Internet Technology’de yayınladığı yazısında binanın “uğursuz” mimarisi hakkında uyarıda bulunmuş ve binadaki “tehlikeli enerjinin” çoğunluğunu ümit veren teknoloji girişimcilerinin oluşturduğu birçok kiracının çöküşüne yol açtığını iddia etmişti.

Gayrimenkul şirketi SOHO China, blog yazısında yer alan Zaha Hadid Architects’in tasarladığı ve yapımı 2014’te tamamlanan ofis kompleksi Wangjing SOHO hakkındaki eleştiriler nedeniyle Zhuhai Shengun Internet Technology’ye dava açmıştı. SOHO China, yazıdaki kasıtlı hakaretlerin bina hakkında olumsuz kamuoyu oluşturduğunu ve şirketin itibarını zedeleyerek, işlerini ciddi biçimde etkilediğini iddia etmişti.

Çin’deki Beijing Chaoyang mahkemesi, gayrimenkul şirketini haklı bularak, medya şirketinin özür dilemesi ve 30.000 Dolar para cezası ödemesi gerektiğine karar verdi. Kamu kararında, internet ortamının yasal sınırların dışında olmadığı ve blog yazısının Wangjing Soho hakkında batıl inançlara göre yapılan değerlendirmenin hakaret içerdiği belirtildi.

Bu dava, Feng Shui’nin tarihi ilkelerinin saygınlığının Çin mimarisi üzerindeki etkisine vurgu yapıyor. Dava ayrıca, mimarlık eleştirisi ile kasıtlı iftira arasındaki çizgi hakkında önemli sorular ortaya koyuyor.

* Türkçe’de sırasıyla “rüzgâr” ve “su” anlamlarına gelen Feng Shui, Çin’deki felsefe geleneğinden ve birçok disiplinden faydalanan binlerce yıllık bir öğreti.

Etiketler

Bir yanıt yazın