ROCKmagneten Projesinde Sona Gelindi

Roskilde'nin eski endüstriyel bölgesi için MVRDV ve COBE ortaklığı ile hazırlanan "ROCKmagneten" master planının bir parçası olarak tasarlanan Roskilde Festival Folk High School, eski bir çimento fabrikasının dönüşümü ile kente kazandırıldı.

Fotoğraflar: Rasmus Hjortshøj – COAST Studio ve Ossip van Duivenbode

Danimarka’nın Roskilde kentinde yer alan atıl durumdaki endüstriyel bölgeyi yeniden ele alarak genç bireylere ilham kaynağı olabilecek yeni bir kültürel merkez yaratmak amacı ile hazırlanan 11.000 m²’lik ROCKmagneten master planının uygulama aşamasında sona gelindi. COBE ve MVRDV iş birliği ile hazırlanan proje, Ragnarock Müzesi ve öğrenci yurtlarının açılışının ardından Roskilde Festival Folk High School’un da inşaatının tamamlanması ile sona ermiş oldu.

Ragnarock: Danimarka’nın Yeni “Rock Müzesi”

Fotoğraf: Rasmus Hjortshøj – COAST Studio

Danimarka’da “yaşam boyu öğrenme” teması üzerine kurgulanan halk okullarına bir örnek teşkil edecek olan Roskilde Festival Folk High School, her yıl kentte düzenlenen dünyaca ünlü Roskilde Müzik Festivali’nin gelişimine katkıda bulunmak amacı ile kuruldu. Müzik, medya, liderlik, politika, sanat, mimarlık ve tasarım gibi dersleri ile dört-on ay arası esnek eğitim programları sunan kurum, eğitimde yüzde yüz verimlilik sağlamak adına öğrencilerin, öğretmenlerin ve okul personelinin bir arada ikamet edebileceği konaklama birimlerini de bünyesinde bulunduruyor.

Fotoğraf: Ossip van Duivenbode

Okulun tasarım sürecinde eski çimento fabrikasının kolonları ve çatı sistemi korundu ve “kutu içinde kutu” konsepti benimsendi. Renkli birimler halinde tasarlanmış stüdyolar ve sınıflar, yapının sosyal etkileşim merkezi olarak tanımlanan ahşap bir tribün etrafında kurgulandı.

Fotoğraf: Ossip van Duivenbode

Yüz elli kişilik bir oditoryum, dans stüdyosu ve atölye gibi fonksiyonlara sahip “kutular”, üç ana tema kapsamında ele alındı:

• Hitabet, yazarlık gibi düşünsel yeteneklere odaklanan bir bölüm,
• İnsan vücudunun temel araç olarak kullanıldığı, dans ve müzik birimlerinin bulunduğu bir bölüm,
• Mimarlık ve tasarım gibi görsel sanatlara odaklanan atölyelerin bulunduğu bölüm.

Fotoğraf: Rasmus Hjortshøj – COAST Studio

Fotoğraf: Rasmus Hjortshøj – COAST Studio

Okul, konaklama birimleri ve Ragnarock Müzesi’nin yanı sıra alanda bulunan ve ihtiyaca göre farklı mekansal kullanımlar sunabilen konteynerler, girişimci grupların projeleri üzerine çalışabilmeleri için esnek ortamlar sağlıyor. Her yıl haziran ayında binlerce ziyaretçi çeken Roskilde’nin eski endüstriyel bölgesi, Roskilde Müzik Festivali ve kent yaşamını destekler niteliklere sahip ROCKmagneten master planının tamamlanması ile bir kültürel kampüs görevi üstlenmiş olacak.

Fotoğraf: Ossip van Duivenbode

Etiketler

Bir yanıt yazın