“İlk Mimarlık Deneyimim Mimarlığın Boşluğu Oldu”

Pritzker Ödülü'nü kazanan Arata Isozaki'nin hayatından kesitler ve projelerinden örnekler.

Arata Isozaki, II. Dünya Savaşı başlamadan önce 1931 yılında Japonya’nın Kyushu Adası, Ōita’da doğdu. Hiroşima ve Nagazaki bombalandığında 14 yaşındaydı.

“Dünyayı anlayabilecek yaşta olduğumda memleketim yandı. Kıyıya, Hiroşima’ya atom bombası atıldı. Doğduğum yer, tamamen harabeye çevrilmişti. Mimarlık yoktu, bina yoktu, şehir bile yoktu. Sadece kışla ve sığınaklar sardı. Böylece ilk mimarlık deneyimim mimarlığın boşluğu oldu. İnsanların evlerini ve şehirlerini nasıl yeniden inşa edebileceğini düşünmeye başladım.”

Isozaki, 1954 yılında Tokyo Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu ve kariyerine Kenzo Tange’nin yanında başladı. 1963 yılında Arata Isozaki & Associates’i kurdu. Japonya’nın egemenliğini yeniden kazandığı ve İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden kaynaklanan siyasi, ekonomik ve kültürel belirsizliklerin arasında ülkenin kendini fiziksel olarak yeniden inşa etme arayışı içinde olduğu bir dönemdi. Kariyerinin başındaki önemli eserler arasında Ōita Prefectural Library (1962-1966 Ōita, Japonya), Expo ’70 Festival Plaza (1966-1970 Osaka, Japonya), Gunma Modern Sanatlar Müzesi (1971-1974 Gunma, Japonya) ve Kitakyushu Kent Sanat Müzesi (1972-1974 Fukuoka, Japonya) bulunuyor.

Isozaki, zamanının ilerisinde olan ve Doğu ile Batı arasında diyalogu kolaylaştıran dünya çapında bir vizyon sergiledi. Yurtdışındaki ilk çalışması olan Los Angeles Çağdaş Sanat Müzesi ile (1981-1986) 1980’lerde mimaride uluslararası bir isim olarak anılmaya başladı.

Toplam yüzün üzerinde projesi inşa edilen Isozaki’nin öne çıkan diğer uluslararası eserleri şunlar: 1992 Yaz Olimpiyat Oyunları için tasarlanan Palau Sant Jordi (1983-1990 Barselona, ​​İspanya); Team Disney Building (1987-1990, Florida, ABD); Shenzhen Kültür Merkezi (1998-2007 Shenzhen, Çin); Pala Alpitour (2002-2005 Torino, İtalya), 2006 Torino Kış Olimpiyat Oyunları için buz hokeyi stadyumu; Merkez Güzel Sanatlar Akademisi, Sanat Müzesi (2003-2008 Pekin, Çin); Allianz Tower (2003-2014 Milan, İtalya); Katar Ulusal Kongre Merkezi, (2004-2011 Doha, Katar); Şangay Senfoni Salonu (2008-2014 Şangay, Çin); ve Hunan Bölge Müzesi (2011-2017 Changsha, Çin).

Projelerinden Örnekler

Ōita Prefectural Library

Isozaki’nin erken kariyeri, memleketi Kyushu Adası’ndaki Ōita’da Japonya’nın savaş sonrası yeniden inşası ile başladı. Ōita Bölge Kütüphanesi (yeni ismiyle Ōita Art Plaza), mimarın ilk işlerinden birisi.

Gunma Modern Sanatlar Müzesi

Gunma Modern Sanatlar Müzesi, Isozaki’nin müze çalışmalarından ilki ve mimarın “boşluk olarak sanat galerisi” kavramına dayanıyor.

Kitakyushu Merkez Kütüphanesi

Kitakyushu Merkez Kütüphanesi’nde Isozaki, Étienne-Louis Boullée’nin Fransız Ulusal Kütüphanesi (1785)’nden esinlenmiş. Izosaki, bu binada  neoklasik kubbenin modern bir yorumunu gerçekleştirmiş.

Tsukuba Merkez Binası

Japonya’nın savaş sonrası kurulan ilk şehirlerinden birinde bulunan Tsukuba Merkez Binası, kamusal bir yapı. Binada, konser salonu, bilgi merkezi, otel, restoranlar ve alışveriş alanları vb. yeni bir şehre hayat vermek için gereken tüm imkanlar bulunuyor.

Palau Sant Jordi

1992 Yaz Olimpiyat Oyunları için tasarlanan Palau Sant Jordi, halen Barselona’nın en büyük spor yapılarından. Montjuïc Tepesi’nde bulunan 17.000 kişilik yapının kütlesini minimuma indirmek için fonksiyonlar kısmen zeminin altına yerleştirilmiş.

Art Tower Mito

Mito’nun yüzüncü yılını kutlamak üzere inşa edilen Art Tower Mito, tiyatro, performans salonu ve çağdaş sanat galerisinden oluşan kültürel bir kompleks. İkonik tetrahelix kulesinde Constantin Brancusi’nin Sonsuz Sütunu’ndan (1938) esinlenilmiş.

Domus: La Casa del Hombre

İnsanlığın keşfinee adanmış bu etkileşimli bilim müzesi, A Coruña İspanya’da bulunuyor. Orzan Koyu’na bakan bir zamanlar taş ocağı olan arazide konumlanıyor. Kıyıya bakan dış kısım kavisli bir koruyucu duvar oluşturuyor, kayrak panelleri ile kaplanmış bir yelkenli veya bir kabuğu andırıyor.

Allianz Tower

Allianz Tower, İtalya’daki en yüksek gökdelenlerden birisi ve Milano için yeni bir simge.

Katar Ulusal Kongre Merkezi

Orta Doğu’daki en büyük sergi merkezlerinden biri olan Katar Ulusal Kongre Merkezi’nin, üç ana salonu ve esnek toplantı alanlarında 10.000 kişiye kadar bulunabiliyor. Binanın cephesinde İslam dininde kutsal sayılan Sidret’ül münteha ağacından esinlenen bir tasarım bulunuyor.


Etiketler

Bir yanıt yazın