OPEN Architecture’dan Yarı Açık Konser Salonu: Chapel of Sound

Çin Seddi'nin yakınlarındaki bir vadi tabanına yerleşen mağara biçimli yapıda müzikal etkinliklerin ve doğanın sesi yankılanacak.

Çin merkezli mimarlık ofisi OPEN Architecture, Chapel of Sound projesi ile Pekin’in kuzey sınırında yarı açık bir konser salonu öneriyor. Yapım aşamasında olan organik hacim, tarih öncesinde vadi tabanına düşmüş bir kaya parçasına benziyor. Akustik değerleri geliştirmek için ters çevrilmiş koni biçiminde tasarlanan yapının tamamında mineral bakımından zengin yerel kayaçların agregasıyla karıştırılan beton kullanılıyor.

Chapel of Sound projesinde yarı açık amfitiyatro, açık hava sahnesi ve seyir terasları bulunuyor. Yapının duvarlarındaki çeşitli şekillerde küçük delikler ve tavandaki büyük ışıklık, gökyüzü ve vadi manzarasının yanı sıra doğanın farklı seslerini sunuyor.

OPEN Architecture, Chapel of Sound önerisi ile 66th Annual Progressive Architecture (P/A) Awards‘ta ödül aldı. Tasarım deniz kabuklarında, ahşap müzik aletlerinde ve insan kulağında bulunan boşlukların akustik özelliklerinden etkileniyor. Simülasyon yazılımı kullanılarak, salonun biçimi ses kalitesi için optimize ediliyor. Açıklıkların tasarımı sesi yutacak ve istenmeyen yankıları önleyecek şekilde yapılıyor. Chapel of Sound’un katmanlı yapısı, çevredeki dağların tortul kayaç oluşumlarını taklit ediyor.

Mağara biçimli mekân, sıcak ve özenli detayları ile ziyaretçilerin doğanın ve müziğin sesine rahatlıkla kulak vermelerini sağlıyor. Chapel of Sound konser salonu, doğanın her an değişen senfonisinde kuş, rüzgâr ve yağmur seslerini dinlemek isteyen ziyaretçiler için planlanan bir performans veya müzikal etkinlik olmadığı zamanlarda da açık kalacak.

Güneş yükseldiğinde gözenekli iç mekân yukarıdan aydınlanıyor ve iç içe giren gölgelerle dönüşüyor. Yağmur salonun merkezi açıklığından zemine yağarken kanallara aktarılmadan hemen önce meditatif bir performans sunuyor. Sarmal biçimde yükselen merdiven, ziyaretçileri salonun çatı katındaki platoya taşıyor. Ziyaretçiler çatıda vadinin etkileyici panoramik manzarası ve yakınlardaki Çin Seddi ile karşılanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın