Bauhaus ile Antik Roma Bir Araya Geliyor

Sanatçı Claudia Wieser'ın Londra'daki Bloomberg Genel Merkezi'nde eklektik referanslı "Shift" sergisine tekstil sanatçısı Anni Albers, aktör John Hurt ve Roma İmparatoru Caligula ilham veriyor.

Fotoğraflar: Dave Morgan

Foster + Partners tarafından tasarlanan 2018 RIBA Stirling Prize ödüllü Bloomberg Genel Merkezi’ndeki Bloomberg SPACE galerisi, eski bir Roma tapınağının kalıntıları üzerine inşa edilmiş. Bloomberg ofislerinin alt katında, geçmişi ve çağdaş mimari arasında zamanda kolayca yolculuk edebilen sergi mekanında Alman sanatçı Claudia Wieser’ın tasarladığı “Shift” isimli yerleştirme sergileniyor.

Galerinin altındaki tarihi alanda 1950’lerdeki çalışmalar sırasında Roma dönemine ait el yapımı nesneler ortaya çıkarılmıştı. Bu tarihi nesnelere sanatçı, masa üstünde sergilenen bir dizi renkli ahşap heykel ile yanıt veriyor. Roma Dönemi’nin kenti Londinium’da nesnelerin ilk üretildiğinde sahip olduğu renkleri hayal eden sanatçı, çağdaşlığı ile dikkat çeken parlak mavi ve soluk pembe renkler ile bakışları eserlerin üzerine çekeceğini düşünüyor.

Mekâna bozulmuş yansımalar gönderen kırıklı aynalar, tarih şeridindeki geçişler arasında bağlantılar kuruyor. Eserlerin etrafındaki duvar kâğıdı kolajı, 1976’da BBC’de yayınlanan ve aktör John Hurt’ün Caligula rolünde oynadığı “I, Claudius” isimli dizideki görüntüler ile sanatçının çektiği güncel fotoğrafların şeritlerinden oluşuyor.

Wieser’in malzemeyi ve formu kavrayışını gösteren karolu yüzeyli banklar, sergideki yerleştirmeyi tamamlıyor:

Demirci olmak üzere aldığım eğitim, bana malzemeye saygı duymayı öğretti. Ayrıca film seti tasarımcısı olarak çalıştığım için sergide mekânsal farkındalığın öneminin bilincindeyim.

Fotoğraf: Jessica Silverman Gallery, San Francisco’da Claudia Wieser’ın “Forum” yerleştirmesi

Çalışmalarında uzun zamandır Roma İmparatorluğu’ndan ilham alan Wieser’ın benzer temalardaki eserleri San Francisco’daki Jessica Silverman Gallery’de sergilenmeye devam ediyor. Daha önce ABD’de ve Avrupa ülkelerinde eserlerini sergileyen Wieser, bu serginin Londra ile daha büyük bir sanat ilişkisinin başlangıcı olmasını bekliyor. 

Tate Modern’deki Anni Albers sergisini ziyaret eden sanatçı Wieser, tekstil sanatçısı Anni Albers’in uzun zamandır eserlerine ilham kaynağı olduğunu belirtiyor. Weiser’ın elle boyanan karoları, dokuma tezgâhından çıkan desenleri anımsatıyor. Anni Albers’in öğrencisi ve sonrasında hocası olduğu Almanya’daki sanat okulu Bauhaus’un 100. yılı, 2019’da çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam ediyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın