Kanye West, Drake ve James Turrell

James Turrell’in 1977’de başlayan arazi sanatı projesi “Roden Krateri” yakında ziyarete açılacak mı? Diğer bir soru: rap müzik dünyası Turrell’le neden bu kadar ilgili?

Yukarıdaki iki sorunun da cevabını henüz bilmiyoruz; fakat ismi “Light and Space Movement” dahilinde de anılan James Turrell’in sanatında usta bir isim olduğu ortada. Okuyacağınız haber temelde James Turrell’in Roden Krateri ile ilgili.

Arazi sanatı (land art) severler, sanatçının 40 seneyi aşan bir süredir üzerinde çalıştığı projeden haberdar olabilirler. Aynı zamanda pilot olan Turrell’in, çöl üzerinde yaptığı uzun uçuşlar sonucu uygun bulduğu krater, Arizona Çölü’nde yer alıyor. Turnell, ışık ve atmosfer yaratmak üzerine uzmanlığını konuşturduğu proje için, şakayla karışık, “Bazı insanlar ölümden sonra ne olacağını merak ediyorlar, ben ölmeden görmek istedim.” diyor.

Turrell’in çölde inşa etmeye devam ettiği Roden Krateri’nin, mühendislik, astronomi, mimarlık ve nörobilimin bir füzyonu olduğu söyleniyor. Algı üzerine uzun zamandır çalışan Turrnell:

“İş aslında, bir şeyi görürken kendinizi görmekle ilgili.” diyor.

Projede çalışan bağımsız küratör Olga Viso ise, Turnell’in yarattığı atmosferi:

“Onun yarattığı durumlar, durup hissetmenize; sesinizin yüksekliği, güneşin dairesel yörüngesi veya peyzajdaki ay ışığı gibi belirli deneyimleri ayrıştırmanıza izin veriyor.” diye tarif ediyor.

Proje, kar amacı gütmeyen ve proje için kaynak toplayan bir kurum olan Skystone Foundation ve Arizona State University desteğiyle yürütülüyor. Dünyanın en büyük arazi sanatı eserlerinden biri olacağı söylenen kraterin, ziyaretçiler için sağlanacak altyapı ile beraber 200 milyon dolara mal olması planlanıyor. Geniş çaplı projeye James Turrell’in sanatsal vizyonunu paylaşacak ve disiplinler-üstü yaratıcılığa ilham verecek akademik bir kısım da dahil edilecek.


Geçtiğimiz günlerde, Kanye West de konuya dahil oldu ve kendisi için fena olmayan, biz orta sınıflar için ise pahalı bir adım attı. (Böylece konu medyanın gündeminde yer etmiş oldu). Turrell’in projesine 10 milyon dolar bağışlayan West’in kratere yaptığı ziyarete dair detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Peki diğer bir Turrell hayranı rapper kim? Klibinde Turrell’in işlerinin benzerlerini kullanan Drake. Ona da buradan bakabilirsiniz. Etkilendiği için Drake’i kim suçlayabilir?

Haberi Amerikan rapinin diğer bir ağır topu Jay-Z’nin sanat ve rap ilişkisine dair sözleriyle bitirmek istiyorum. Zira Drake, rapçilerin çok fazla sanattan konuştuklarına dair şikayet ettiğinde Jay-Z’nin cevabı şu olmuştu:

“Bu kadar sanat muhabbeti için üzgünüm Mr Dizzy
Aptal kafam, gerçekten satın aldığım şeyler hakkında rap yapıyorum
Neden bu rapçiler ateşlemedikleri silahlar
Ve sahip olmadıkları diğer saçma şeyler hakkında rap yapar ki?”

Kanye West’te Roden Krateri’ne bir kafiye ithaf eder mi acaba?

Not: Mr Dizzy=Drake

Etiketler

Bir yanıt yazın