Gök Medrese Restorasyonu Tamamlandı

Restorasyonu biten Sivas'taki Gök Medrese'nin müze olarak hizmet vermesi planlanıyor.

Yurt Gazetesi’nden:

Sivas’ta, Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından 1271 yılında yaptırılan tarihi Gök Medrese’nin restorasyon çalışması tamamlandı. Gök Medrese’de müze olarak hizmet verilmesi planlanıyor.

İsmini üzerinde bulunan mavi çinilerden alan 748 yıllık Gök Medrese’de restorasyon çalışmalarına ilk olarak 1997’de İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerinden oluşan bir ekip ile başlandı. Ardından 2006’da tekrar restorasyona giren tarihi Gök Medrese’de çalışmalar tamamlandı.


Fotograf: ntv

Çevre düzenleme ve peyzaj çalışmaları da sona eren Gök Medrese’nin kısa zamanda açılması bekleniyor. Sivas Valisi Salih Ayhan: “Gök Medrese’de geçmişe dönük ‘Keşraf Müzesi’ yani İslami Bilginler Müzesi çalışması olmuş, Kalkınma Bakanlığı ile görüşmeler yapılmış, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile görüşmeler yapılmış ve bir noktaya gelinmiş; ancak ikinci bir alternatif olarak Vakıf Müzesi olması gündemde. Yani aslına uygun bir şekilde teşhir edilmesi.” dedi.


Fotograf: ntv

Portal süslemeleri ile anıtsal özellik kazanan eserde kapı kemerinin her iki yanında on iki hayvan başı kabartması yer alıyor. Pek çok motifin görüldüğü kapıda; iri yıldız motifleri, hayat ağacı, küçük kuşlar, kartallar, çeşitli bitkisel motifler bulunuyor. Ön cephedeki kabartma bezeli kulelerin gövdeleri yivli olup, birer şerefeli iki minaresi bulunuyor. Minarelerde kabartmalar, geometrik ve bitkisel motifler bulunuyor. Bu bezemelerin arasında mavi tonlardaki mozaik çiniler yer alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın