Hareketli Bauhaus Binası Seyahate Çıkıyor

Bauhaus akımının 100. yılında sembolik binanın hareketli kopyası, ziyaret ettiği şehirlerde tasarıma dair yeni fikirler geliştirecek.

Fotoğraf: Mirko Mielke

Bauhaus’un 100. yılı kutlanırken, Berlin merkezli tasarım topluluğu Savvy Contemporary, simgesel atölye binasının hareketli, minyatür bir versiyonunu tasarladı. “Bauhaus-Wohnmaschine” adı verilen 15 m2′lik tekerlekli yapının içerisinde ünlü tasarım okulunun tarihine adanmış bir sergi alanı ve okuma salonu bulunuyor. 1925’te Walter Gropius tarafından tasarlanan cam cephenin kopyası, hareketli Bauhaus’un cephesine taşınıyor.

Wohnmaschine, bir yıl boyunca dört şehri ziyaret edecek. Almanya’daki Dessau ve Berlin’den başlayan yolculuğuna Afrika’daki Kinşasa ve Asya’daki Hong Kong ile devam edecek. Seyahat boyunca okul, modernizmin geleneklerini, anlatılarını ve sömürgecilik faaliyetleriyle ayrılmaz ilişkilerini sorgulamaya yönelik sempozyum ve atölyeler düzenleyecek.


Fotoğraf: Alexander Lech

Savvy Contemporary tasarım topluluğu “Tasarım eğitimi, söylem ve uygulama hala büyük ölçüde batılı tasarım ilkeleri ve felsefeleri tarafından yönetilmektedir.” diyor. Yeni bir tür bilgi aktarımını tetikleyebilecek, yeni ilkeler üretebilecek ve dolayısıyla yeni yapım biçimleri, gündelik yaşam ve birlikte yaşama biçimleri yaratabilecek yeni tasarım okulu önerisinin bir yerden bir yere hareket ederek gelişmesi hedefleniyor.

Hareketli Bauhaus, bisiklet römorklarında yaşam alanları ve tekerlekli küçük evler gibi taşınabilir yapılar geliştirmesiyle tanınan mimar Van Bo Le-Mentzel tarafından tasarlandı. Geçtiğimiz yıl Van Bo Le-Mentzel ve ekibi, “Tinyhouse University” isimli proje kapsamında Berlin’deki Bauhaus Archiv’de küçük evlerden oluşan geçici bir kampüs inşa ettiler.


“Bauhaus-Wohnmaschine” 

Etiketler

Bir yanıt yazın