Meksika’da Deprem Mağduru Bir Aile İçin Ev

Meksikalı mimar Rozana Montiel, 2017 yılında ülkede meydana gelen depremden etkilenen bir aile için Meksika'nın Ouilan kentinde küçük bir ev tasarladı.

Eylül 2017’deki şiddetli depremden sonra meydana gelen yıkım – 1985’ten bu yana ülkeyi en çok etkileyen deprem -, yeniden yapılanma girişimlerini üstlenmek üzere birkaç sivil toplum kuruluşunu harekete geçirdi.

Ocuilan kasabasındaki bu proje, Rozana Montiel’in mimarlık stüdyosu ile işbirliği içinde yapılan bir girişimin parçasıydı. İki çocuklu bekar bir anne için tasarlanan Ocuilan House’un hızlı ve etkili bir şekilde inşa edilmesi gerekiyordu.

Stüdyo proje sürecini; “Yıkımın yarattığı kötü tahribat bizi gerçekten hızlı çalıştırdı,” sözleriyle anlatıyor.

Mimarlara göre, proje diğer koşullara da uyarlanabilecek bir model.

Buradaki amaç, güzelliğin temel bir hak olduğu konusunda yeni bir bilinç oluşturmak için bu prototipi çoğaltabilmemiz.

Eğimli çatısı olan yapı yaklaşık 50 metrekare alana sahip ve içinde bir salon, bir yatak odası, banyo ve tavan arasında bir uyku alanı bulunuyor.

Dairesel formda bir mutfak, ana binadan birkaç adım ötedeki ek binada yer alıyor.

Her iki binanın dış duvarları, çevredeki toprakla karıştırılmış çimento, kireç ve kum karışımından üretilen, beton kiriş bloklarına benzer bir yapı malzemesi olan Ecoblock’tan yapılmış.

Bu kalın malzeme, sürdürülebilir bir seçenek olmasının yanı sıra eve daha iyi ısı kalitesi sağlıyor.

Çatı, asma kat, merdiven ve mobilya gibi ikincil unsurların tümü, inşa kolaylığı ve hazır bulunabilirliği için tercih edilen ahşap malzemeden yapılmış.

Rozana Montiel Estudio de Arquitectura, ilham için bu bölgede bulunan yerel konut formlarından yararlanmış.

Yerel inşaat uygulamalarından yararlandık ve bunları maksimum bütçe kısıtlarına ve mevcut malzemelere uyarladık. Böylece, bu küçük ev ile, gelenekselliğin ne kadar modern, yerelin ne kadar yenilikçi olabileceğini gösterdik.

Etiketler

Bir yanıt yazın