Frank Lloyd Wright Binaları, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne Aday Oldu

Aralarında Şelale Evi ve Guggenheim Müzesi'nin de yer aldığı aday binalar, 2019 Temmuz ayında yapılacak toplantıda Dünya Mirası Komitesi tarafından incelenecek.

Hollyhock Evi, Kaliforniya  Fotoğraf: Joshua White

Mimar Frank Lloyd Wright tarafından tasarlanan on yapı, 2015 yılında “Frank Lloyd Wright Building Conservancy” ve diğer katılımcıların çalışmaları sonucunda UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeye aday olmuştu. Kasım ayının ortasında yapılan revizyon sonrasında, bu yapılardan ikisi, Oklahoma’daki Price Tower ve California’daki Marin County Civic Center listeden çıkarıldı.

Listeye adaylığı ile ilgili olarak ilk kez 2015 yılında değerlendirmeye alınan yapılar için detaylı inceleme kararı verilmişti.

Bütün mülk sahiplerinin gönüllü olarak katıldığı aday yapılar, UNESCO çatısı altında faaliyet gösteren bağımsız bir kuruluş olan Dünya Mirası Komitesine ABD İçişleri Bakanlığı tarafından sunuluyor. “National Park Service”in Uluslararası İlişkiler Ofisi rehberliğinde hazırlanan adaylık belgesi buradan incelenebilir.

“The 20th-Century Architecture of Frank Lloyd Wright” isimli adaylık belgesi Wright’ın Amerika Birleşik Devletleri’nde tasarladığı sekiz önemli yapıyı içeriyor:

  • Pensilvanya’daki Fallingwater House
  • New York’taki Solomon R. Guggenheim Museum
  • California’daki Hollyhock House
  • Chicago’daki Frederick C Robie House
  • Chicago’da Oak Park’ta yer alan Unity Temple
  • Wisconsin’deki Herbert and Katherine Jacobs House
  • Wisconsin Eyaleti’ndeki “Taliesin” stüdyosu ve
  • Arizona Eyaleti’ndeki “Taliesin West” stüdyosu (stüdyolar The School of Architecture at Taliesin tarafından kullanılıyor)

2019 yılı Temmuz ayı başında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yapılması planlanan World Heritage Convention toplantısında aday yapılar incelemeye alınacak.

Doğumunun 150. yıldönümü geçtiğimiz yıl kutlanan Wright’ın, çizimlerinin ve maketlerinin yer aldığı sergi, 2017’de New York MoMA’da ziyarete açılmıştı.

Etiketler

Bir yanıt yazın