+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.

Çin'deki Tuğla Fırını, Sanat Merkezi Olarak Yeniden Tasarlandı

2 Ocak 2019, 14:39
  defa okundu.

Çin'in Hengshui kenti yakınlarındaki eski tuğla fırını, gözlem kulesi ve tonozlu sergi alanları ile bir sanat merkezi olarak Interval Architects tarafından tasarlandı.

Çin'deki Tuğla Fırını, Sanat Merkezi Olarak Yeniden Tasarlandı

Fotoğraflar: Zhi Geng

Şangay merkezli tasarım stüdyosu Interval Architects, sanat merkezini Hengshui kentinin dış mahallesindeki terkedilmiş bir tuğla pişirme fırınının bulunduğu Hengshui Botanik Parkı'nda tasarladı.

Tuğla üretimi ile ilgili yasal değişikliklerden sonra terk edilen endüstri yapısı, geçen zamanla bakımsız bir hale gelmişti. Sulak alanlar, bir botanik parka dönüştürülerek doğal peyzajdaki tek yapı bitkilerin, çömlekçiliğin, sanatın sergileneceği bir tesise dönüştürüldü.

Oscar Ko ve Gu Yunduan, işlevdeki değişikliğe rağmen, alandaki tarihin izlerini malzeme ve formdaki tercihleri ile korumayı hedeflediler. Tuğla pişirme fırınının simgesel yapısı olan baca, bir gözlem kulesi olarak tekrar yorumlandı.

Eski tuğla fırını, endüstriyel üretim için kullanılan içe dönük bir yapıydı. Yeni mimari, bu yapıyı kamusal bir tesis haline getiriyor. Yeni botanik sanat merkezinin binanın geçmişi ile bağlantı kurabilmesi için mekânların kompozisyonu ve yapının kütlesi, eski tuğla fırınına atıfta bulunuyor fakat güncel işlevleri barındırıyor.

Sanat merkezi katı, Hoffman tipi fırının planına göre düzenleniyor. Bu fırın sistemine göre birkaç küçük oda ile çevrelenen ana yangın tüneli, her odadaki tuğlaların sırayla yakılmasını sağlıyor.

Yeni yapının merkezi avlusu, tonozlu boşluklarla dolu bir dizi kemerle çevreleniyor. Birbirine bağlanan tonozların galeri boşlukları, avluya bakan kemerli açıklıklardan giren gün ışığı ile aydınlatılıyor.

Tonozlu odalar dizisi, iç mekânları çevreye bağlayan birkaç küçük avlu ile bölünüyor.

Tuğla kaplı zemin, peyzaj ile bağlantı kurarken, farklı kottaki dört izleme platformu, botanik parkının farklı manzaralarını sunuyor.

Proje boyunca tuğla kullanılarak, yapının eski kullanımı hatırlatılıyor. Tuğlalar, farklı desenlerde döşenerek, katı kütleleri parçalayan delikli yüzeyler oluşturuluyor.Delikli duvarlardan gün ışığının iç mekânlara girmesiyle, duvarlarda ve zeminde gün boyu değişen ışık ve gölge örüntüleri oluşuyor.

Merkezi avluyu çevreleyen alanlardaki gözenekli bölüntüler, ziyaretçiler için erişilebilirlik mesajı içeriyor.

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!
7 gün içinde en çok
Okunan Yorumlanan
İlgili Haberler