Çeşme Termal Sağlık Merkezi için İmzalar Atıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Çeşme'de yılın 12 ayı boyunca turizmin canlı kalmasını sağlayacak "termal sağlık merkezi" projesi için imzaların atıldığını duyurdu.

200 milyon liraya mal olacak projenin imza töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Elini taşın altına koyarak birlikte yol yürümeye ve kaderi paylaşmaya karar verirse, İzmirlilerin başaramayacağı iş yoktur” dedi.

Projenin, günde 2 bin kişinin tedavi göreceği çok büyük bir kompleks olacağı, tesiste otelin yanı sıra 50 odalı yaşlı konuk evi bulunacağı ve burada, geçmişte Balçova Termal Tesisleri’ne gelen Norveçli turist sayısının çok üzerinde yabancı turist ağırlanacağı bildirildi.

İlçede 200 milyon TL yatırımla kurulacak uluslararası standartlardaki termal sağlık merkezi projesi TETUSA OASIS’in yaşama geçirilmesi için Slovenyalı mimarlık grubuyla imza töreni gerçekleştirildi. Tarihi Havagazı Fabrikası’ndaki imza törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yanı sıra Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, TETUSA Yönetim Kurulu Başkanı Veysi Öncel, projeyi hazırlayan mimarlık ekibi ve TETUSA ortakları katıldı.

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, projenin hayata geçmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Çeşme Belediyesi olarak ellerini taşın altına koyma bilinciyle ve kenti kalkındırmak üzere ortaklık kararı aldıklarını belirterek, “Biz dönemimizle birlikte, ‘belediye başkanları sadece belediyenin yasal olarak verdiği görevlerden değil, kentin kalkınmasından yaşam kalitesinin yükselmesi ve kalkınmasından da sorumludur’ diye Türkiye belediyecilik tarihine yeni bir ufuk getirdik. Kentin kalkınması için nerede ne lazımsa el attık. Bilim insanlarıyla birlikte İzmir Stratejik Planı’nı hazırladık. 15 senedir uyguluyoruz. Projelerin öncelik sıralamaları belli. Adım adım bunları yaptık” dedi.

Başkan Aziz Kocaoğlu, sağlık turizminin İzmir’in EXPO’daki hedeflerinden biri olduğunu hatırlatarak şunları kaydetti:
“Eğer İnciraltı rant kaygısıyla değil, sağlıklı büyüme ve kaliteyi konuşarak planlanabilseydi, bugün çok büyük bir ivme kazanmış olacaktık. İzmir Yarımadası’yla, eski kentiyle ve Agamemnon Kaplıcaları’nın bulunduğu İnciraltı ile sağlık, hizmet ve turizm sektörlerinde sıçrama yapacak, ülkenin ve kentin kalkınmasında kaldıraç olacak bir değerdir. Biz bunları geciktirerek aslında kentimizi ve ülkemizi geriye itiyoruz. Bizim çabalarımız Kemeraltı için de aynı hassasiyetle sürüyor. Kemeraltı’nda yağmur suyu kuşaklama hattını bitirdik. Altyapısı, aydınlatması ve zemin döşemeleriyle birlikte Kemeraltı’nı yeniden yaratmak üzereyiz. Kemeraltı dünyanın en önemli açık pazarlarından, 24 saat yaşanabilen, öğrencilerin otel ve pansiyonlarda kaldığı, tasarım atölyelerinin faaliyete geçtiği cıvıl cıvıl bir merkez olacak. Bunları yaparsanız turist de geliyor.”

İzmir nasıl kalkınır; sorusuna hazırladıkları stratejik planlarla yanıt aradıklarını dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu, “İzmir’in hemen hemen hiç kullanamadığı birçok zenginliğinin olduğunun, bunları harekete geçirerek hizmet sektörü ve turizmde sıçrama yapabileceğinin, bunun ise mutlaka kültür, sanat ve sporla desteklenmesi gerektiğinin tespitini yaptık. Kalkınmanın sadece bir sektörde olmayacağı, bütün sektörlerin ayrı anda harekete geçmesi gerektiği bilinciyle yola çıktık. İşte Türkiye’nin en nitelikli fuar alanı Fuar İzmir. Eğer engellemeyle karşılaşmasaydık kabası bitecek olan kongre merkezi, eğer engellemeseydi Basmane’de tiyatro merkezi ve uzun uğraşlar sonucu temelini attığımız opera binası. Bir de tarihi Kemeraltı’nın ayağa kaldırılması.. 1971 binayı yıktığımız Yeşildere ve Kadifekale eteklerine doğru son tescilli binayı baz olarak bölgeyi temizleme çalışmalarımız devam ediyor. Yıllardır Roma Antik Tiyatrosu konuşuluyordu, şimdi gün ışığına çıktı. Sadece antik tiyatro için 163 tane bina kamulaştırıldı. Bugün maalesef haberlerde Büyükşehir Belediyesi’nin adı geçmiyor. Senede 1 milyon liranın üzerinde Smyrna kazılarının sürmesi için kaynak ayırıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesinden 6 milyon TL civarında kaynak ayırarak kentteki tüm kazıları finanse ediyoruz” diye konuştu.

TETUSA kür merkezinin kurulmasının önemine değinen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çeşme’de üç ay çalışan otellerin doluluk süresini 4 aya çıkardığınızda, tesisler karını ikiye çıkaracaktır. Bunu iki ay daha uzattığınızda, otelciler uçar gider, yeni yatırımlara kaynak yaratır. Biz bir taraftan İzmir Jeotermal’de hem Balçova hem Doğanbey’de çok başarılı işler yaptık. Şu an Doğanbey’de kamulaştırdığınız 42 dönümde o bölgedeki otel ve pansiyonları harekete geçirecek kür merkezi projesi bitti. Yakında inşaatına başlayacağız. Yine o bölgede 800 dönüm serayı ısıtacak termal kaynağımız var. 15 megawat gücünde elektrik üretecek tesisin ihalesini yaptık, yakında üretim başlayacak. Jeotermal kaynak sonsuz değil, yerin altında bir göl. Reenjeksiyon yapmazsanız sürdürülebilirliğini kaybediyorsunuz. 2005 yılında Balçova’ya ortak olduğumuzda rezerv zayıflamıştı. Biz rehabilite ederek kapasiteyi 16 bin konuttan 36 bin konuta çıkardık. Bakarsanız, çalışırsanız, iyi niyetle çözüm ararsanız başaramayacağınız şey yoktur.”

Bu projenin yapılmasının zorunlu ve acil olduğunu, her geçen günün ise kayıp anlamına geldiğini ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Bu proje için İzmir’in zenginlerinin, İzmir’in kaderiyle kendi kaderini eş değer tutanların elini cebine sokması gerekiyor. Tamam, Belediye yapsın ama İzmirlinin de yeniden elini cebine atması gerekiyor. Kent sağlıklı büyürse bundan hepimize pay düşecektir. Burada 200 milyon lira yazıyor. Sadaka niyetiyle oradaki otellerden para almam. Sadakaya ihtiyacı yoktur bu kentin belediyesinin de, sektörlerinin de… Hep birlikte kazanmak istiyorsanız, elinizi taşın altına koyacaksınız. Belediye yapsın, hükümet arsayı versin mantığı artık yok. Ne belediyede, ne merkezi hükümette kaynak var. Hep beraber herkes elini taşın altına koyarak, başarıya, birlikte yol yürümeye, kaderi, hayatı paylaşmaya karar verirse, İzmir insanının başaramayacağı iş yoktur” şeklinde konuştu.

Etiketler

1 Yorum

  • omer-yilmaz says:

    İzmir için oldukça önemli sayılabilecek bu proje için neden yabancı ofis seçilmiş ki?

    Seçilen yabancı ofis 6-7 kişilik bir Sloven ofisi bir de İzmir’de bu ölçekte, bu nitelikte işler çıkarabilecek ofisler var.

Bir yanıt yazın