Zaha Hadid Architects Oslo’daki Yeni Metro Hattı İçin İstasyon Tasarladı

Zaha Hadid Architects ve A_Lab, Oslo'daki yeni Fornebubanen metro hattı için planlanan altı istasyondan ikisi olan Fornbuporten ve Fornebu Senter istasyonlarının tasarımı için açılan yarışmayı kazandı.

Avrupa’nın en hızlı büyüyen şehirlerinden biri olan Oslo’nun nüfusu, son yıllarda 1 milyona ulaştı.

Fornebu Yarımadası’ndaki hizmet dışı bırakılan havalimanının yeniden geliştirilmesiyle oluşturulacak, 6.000 konutluk yeni yaşam bölgesi 25.000 kişiye yeni iş olanağı sağlayacak. 8 km’lik yeni Fornebubanen metro hattında altı yeni istasyon yer alacak: Skøyen, Vækerø, Lysaker, Fornebuporten, Flytårnet ve Fornebu Senter. Buradan merkezdeki Majorstuen’e seyahat yaklaşık 12 dakika sürecek.


Fornebu Senter

Zaha Hadid Architects tarafından tasarlanan yeni Fornbuporten istasyonunun iki ucundaki giriş sokak düzeyinde iki ayrı kamusal alan ile tanımlanıyor. Güneye doğru, katmanlı, ortogonal bir pavyon ve kamusal meydan; kuzeyde ise içinde bulunduğu parkın doğal peyzajına uyum sağlayan oval bir gölgelik. Her iki giriş binası da Oslo sürekli değişen gökyüzüne göre değişen dağınık ışıkların tam spektrumunu yansıtıyor. İstasyondaki atmosferik aydınlatma, yolcuların refahını artırmak için saat ile uyum içinde değişiyor.


Kuzey girişi


Güney girişi

Norveç’in dağlık manzaralarından ve binlerce yıldır aşınan fiyortlardan esinlenen Fornebu Senter istasyonunun tasarımında, insanların akışını yönlendiren kanyon-vari koridorlar bulunuyor.


Fornebu Senter

14 farklı ekibin önerilerini değerlendiren yarışma jürisi Fornebu Senter istasyonunun tasarımının kamusal mekânı tasarlama konusunda bir canlılık ve coşku gösterdiğini, Fornbuporten istasyonu önerisini, ışıkla çalışmanın yenilikçi bir yolunu ifade ettiğini belirtti. Oslo’nun en büyük altyapı projelerinden biri olan Fornebubanen’in inşaatının 2020 yılında başlaması hedefleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın