GYODER Başkanı Işık Gökkaya: “Büyümeyi inşaat sektörü destekliyor”

Türkiye ekonomisinde yılın ilk çeyreğinde yakalanan yüzde 11.6’lık büyüme oranı, ikinci çeyrekte yüzde 8.8.

Türkiye ekonomisinin “Avrupa’nın en hızlı, dünyanın ise ikinci en hızlı büyüyen ekonomisi” konumuna yerleşmesine değinen GYODER (Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) Başkanı Işık Gökkaya, “Gelişmiş ülkelerin durgunluk riski ile karşı karşıya olduğu bir dönemde, ekonomiyi soğutma önlemlerine rağmen yakalanan bu büyüme hızı, Türkiye’nin kuvvetli ve optimum büyüme dinamiklerine sahip olduğunu göstermektedir” dedi. Hızlı büyümenin hemen hemen tüm alt sektörlerde görüldüğünü de belirten Gökkaya, “bu dönemde de rakamların; inşaat sektörünün, Türkiye ekonomisini çeken lokomotifleri arasında yer aldığını” net bir şekilde ortaya koyduğuna dikkat çekti. Gökkaya, “Bu dönemde özellikle özel sektörün inşaat harcama iştahı artarak, 19.6 milyar Lira olarak gerçekleşmiş ve tarihin en büyük rakamına ulaşarak, rekor kırmıştır” diyerek, inşaat sektörünün, Türkiye ekonomisine verdiği desteğin önemini vurguladı.

İnşaat sektörü büyümeye devam ediyor
İnşaat sektörünün 2011 ikinci çeyrekte yüzde 13.2 büyüyerek hızlı büyümesini sürdürdüğünü açıklayan Işık Gökkaya, “Geçen yılın aynı çeyreğinde inşaat sektörü, yüzde 20.4 büyüme göstermişti. Geçen yılki büyümenin oluşturduğu kuvvetli baz etkisine rağmen, 2011 yılı ikinci çeyreğinde büyüme yine iki haneli olarak gerçekleşmiştir. İnşaat sektörü, son 6 çeyrektir iki haneli büyümesini sürdürmektedir. İnşaat sektörü, ekonomideki soğutma önlemlerinden, ikinci çeyrekte en az etkilenen sektörlerden biri olmuştur” diyerek, Türk inşaat sektörünün, bu özelliklerinden ötürü dünyada farklılaştığının altını çizdi.

İnşaat harcamaları rekor seviyede
İnşaat sektöründeki büyümenin doğal kaynağı olan inşaat harcamalarının da, 2011 yılı ikinci çeyrek döneminde 31.2 milyar Lira’ya kadar gelişerek, rekor seviyesine ulaştığını da belirten Gökkaya, “İlk çeyrekte 26 milyar Lira’ya yükselen inşaat harcamaları, ikinci çeyrekte yüzde 19.7 oranında genişleyerek 31.2 milyar Lira’ya yükselmiştir. Özel sektör harcamaları 19.6 milyar Lira ile rekor seviyelere ulaşırken, kamu sektörü inşaat harcamaları da 11.5 milyar Lira olarak gerçekleşmiştir. Bu doğrultuda; özel sektörün inşaat yatırım iştahı rekor seviyeye ulaşırken, kamunun inşaat harcamaları da geçmiş çeyrek dönemlere göre önemli ölçüde artmıştır” diyerek, Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrek rakamlarında yakaladığı hızlı büyümede inşaat sektörünün büyük katkısı olduğuna dikkat çekti.

Etiketler

Bir yanıt yazın