Design Week Turkey 2018 Sona Erdi

Türkiye tasarım sektörüne yön vermeyi; tasarımcıları, üniversiteleri ve sektörden katılımcıları bir araya getirmeyi amaçlayan Design Week Turkey 2018, "Tasarım Ekosistemi" başlığı ile Haliç Kongre Merkezi’nde 16-18 Kasım tarihleri arasında düzenlendi.

T.C. Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen etkinlik moda tasarımı, mobilya tasarımı, grafik tasarım, iç mimarlık ve endüstriyel tasarım gibi birçok alandan tasarımcıyı buluşturdu. Haliç Kongre Merkezi üç gün boyunca panellere, konuşmalara, atölyelere ve sergilere ev sahipliği yaptı.

Etkinliğin açılış konuşmasını United Colors of Benetton’ın sanat yönetmeni Olivero Toscani yaptı. Toscani konuşmasında ilk günden bu güne kadar yaptığı işlerden bahsederek bir dönemin tasarım tarihine ışık tuttu.

Ana Sahne’de yapılan konuşmalara paralel olarak Design Talks Sahnesi’nde de konuşmalar ve paneller gün boyunca devam etti.

Yekta Kopan’ın moderatörlüğü üstlendiği Ana Sahne’de yapılan bir başka panelin katılımcıları ise “Paşabahçe Mağazaları” butik kategori ürün müdürü Can Akaydın, “KAPKA” kurucu ortaklarından Bilge Ertem ve “İstanbul Mehmet” zillerinin kurucusu Mehmet Tamdeğer’di. Her bir konuşmacı gelenekten gelen tasarım pratiklerine değindi ve gelecekteki olası senaryolar konusunda bu değerlerin altını çizdi.

Design Week Turkey’de bu sene de üniversite standları yine ön plandaydı. TOBB ETÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencilerinin hazırladığı Future Makers sergisinde geleceğe yönelik tasarımlar çok katmanlı bir biçimde ele alındı. Yeni üretim teknolojilerinin de tasarım sürecine dâhil edildiği birçok proje TOBB ETÜ standında sergilendi.

Bilgi Üniversitesi’nden endüstriyel tasarım öğrencilerinin “Objects of Şişhane” sergisi tasarımcı ve zanaatkâr ilişkisine odaklanıyordu.

ODTÜ endüstriyel tasarım son sınıf öğrencilerinin mezuniyet projeleri ise “Value Through Design” başlığı altında sergilendi. Birçok farklı sektörden firmalar ile işbirliği içerisinde yürütülen projeler kullanıcı ihtiyaçlarını ve işlevselliği öne çıkarıyordu.

Türkiye’nin farklı şehirlerinden birçok üniversitenin sergileri, UNIZONE alanında devam etti. Üniversite sergileri için özel olarak ayrılmış olan alanda, tasarımın farklı disiplinlerinden gelen öğrencilerin işleri ziyaretçi ile buluştu.

Gündelik hayatın gündelik sorunlarına çözüm bulmayı amaçlayan Pınar Akkurt’un “İleri Dönüşüm Merkezi” adlı işi de Design Week Turkey kapsamında sergilendi. Geri dönüşüm konusuna odaklanan sergi kavanoz kapaklarından, pet şişelere; hasır iplerden yumurta keplerine kadar farklı malzemelerin farklı kullanımlarından örnekler sunuyordu.

Cam sanatçısı Birnur Derya Geylani’nin “Açlık Oyunları” adlı enstalasyonunda günümüz tüketim toplumuna dair bir eleştiri getiriliyordu. İş, normal boyutundan daha büyük olarak tasarlanan nesneler ile açlık sorunu ve gıda israfına karşı tepki çekmeyi amaçlıyordu.

Moda sektöründen katılımcılar da bu sene yine Design Week Turkey’de yerini aldı. Farklı kategorilerde düzenlenen moda tasarımı yarışmalarının kazanan tasarımları sergilendi.

12. Ulusal Halı Tasarım Yarışması’nın kazananları da sergideki yerini aldı.

Geniş yer kaplayan ve büyük ilgi gören “Genetic Codes of Turkish Design” sergisi geçmişin ve geleceğin birlikteliğini gösteriyordu. Türk Tasarım Tarihi’nin kodlarından çıkan ve yeni üretim teknikleri ile oluşan ürünler bu birlikteliği simgeliyordu.

Açılış günün sonunda ise İMİB 7. Doğal Taş Tasarım Yarışması, İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları, İDDMİB 2. Birlikte Tasarlayalım Yarışması ve Design Turkey kazananları ödüllerine kavuştu. 


Etiketler

Bir yanıt yazın