Dubai EXPO 2020 İspanya Pavyonu’nu Selgascano Tasarlayacak

Expo 2020 Dubai’de yer alacak olan İspanyol Pavyonu için mimarlık firmaları Selgascano ve FRPO şişme silindirli kanopisiyle göze çarpan ilginç tasarımı önerdi.

Tasarım oluşturulurken ziyaretçileri kucaklayan tipik bir İspanyol Meydanı’nından yola çıkıldı.

Geçici yapının kanopisi, geri dönüştürülmüş ETFE(EthylenTetraFluoroEthylen)’den yapılmış dokuz sarı silindiri içeriyor. Polimer özellikli bir malzeme olan ETFE, aslında uçak firması tarafından uçak sanayi için geliştirilmiş ancak ışık geçirgenliği ve hafifliğinden dolayı günümüz mimarisinde de kullanılan bir ürün oldu. Tasarımcının seçmiş olduğu bu şişirilebilir hafif malzeme çelik bir çerçeve ile desteklenmiş.

Dubai’nin serin ayları boyunca düzenlenecek olan 2020 fuarında Selgascano ve FRPO’nun tasarımı, cömert miktarda açık alanda ziyaretçilere daha serin bir hava vadediyor.

Pavyonun önündeki açılıp kapanabilir iki silindir, iklim koşullarına bağlı olarak yukarı veya aşağı hareket edebiliyor.

Dinamik kanopinin altında, havayı dolaştırmaya yardımcı olan; gölge, havalandırma ve mikro-buharlaşmayı sağlayan fanlar var.

Meydanın 3 yerinde doğal bitki örtüsü ve hareketli su ile tasarlanmış yapay vaha bulunuyor. Bu vahalar ortamın sıcaklığını dengelemede, gölge oluşturmada ve ferah bir atmosfer yaratılmasında etkili oluyor. Yer yer rampalarla yükseltilen döşeme sayesinde bu vahalar etrafında ziyaretçilerin dolaşımı sağlanıyor.

Tasarım, 1.000 metrekarelik çatı fotovoltaik panelleri sayesinde emisyonu 0’a indirgemeyi hedefleyerek çevre dostu tutumunu ortaya koyuyor. Kullanılan malzemenin % 80’inden fazlasının geri dönüştürülmüş materyal sertifikasına sahip olması da bu tutumun destekleyicisi.

Etiketler

Bir yanıt yazın