Levent’in Yeşil Ofisine Altın Ödül

Levent Ofis, Amerikan Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından verilen "Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik (LEED)" kapsamında Core&Shell (Bina Çekirdeği ve Kabuğu) kategorisinde Altın Sertifika'ya layık görülen ilk ofis binası oldu.

Türkiye’de LEED Sertifikası’na sahip 21 projeden biri olan Levent Ofis, ArkiPARC 2011 Ödülü’nde çevreye yaptığı katkılardan ötürü Ofis Kategorisi’nde ödüle layık görülmüştü.

Alman mimar Prof. Juan Pablo Molestina’nın konsept dizaynını yaptığı ofisin uygulama projelerini Tekfen Grubu’nun daha önce Tekfen Tower’da birlikte çalıştığı Swanke Hayden Connell Architects (SHCA) üstlendi.

LEED Sertifikası’nın Tekfen’e teslimi için Levent Ofis’te 13 Eylül Salı günü düzenlenen törende İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Kadir Topbaş, Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve ÇEDBİK Kurucu Onursal Başkanı A. Nihat Gökyiğit, Tekfen Emlak Geliştirme Grubu Genel Müdürü Ömer Egesel, mimar Juan Pablo Molestina ile ÇEDBİK Başkanı Haluk Sur’un yanı sıra sertifikayı takdim etmek üzere US Green Building Council Başkan Yardımcısı Roger Platt hazır bulundu.

Sertifika teslim töreni öncesinde düzenlenen sunumlarda, projede emeği geçen taraflar çevre dostu bir binanın hayata geçirilmesi ile ilgili yaklaşım ve deneyimlerini paylaştılar.

Yatırımcı ve geliştirici olarak Tekfen Emlak Geliştirme Genel Müdürü Ömer Egesel, mimar, Juan Pablo Molestina, çevre dostu bina üzerine proje danışmanı Altensis adına Serkan Emin, LEED kavramının geliştiricisi ve sertifikayı veren Amerikan Yeşil Binalar Derneği’nin (US Green Building Council) Başkan Yardımcısı Roger Platt ile binanın nihai kullanıcısı olarak GE Healthcare katılımı ile düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Ömer Egesel “Genel olarak emlak sektörünün, sürdürülebilirlik ilkeleri, çevrenin korunması, ekonominin iyileştirilmesi ve toplumların daha sağlıklı bir hayat sürmesi doğrultusunda projeler geliştirmeye başlaması gerektiğini vurguladı.

Çevreye Fayda Sağlayan Binalar Yapmak…

Doğal varlıkların tüketilmesinde yapıların sorumluluğu yüzde 20 ile 40 arasında, hatta elektrik tüketiminde bu oran yüzde 70’e ulaşıyor. Bu nedenle doğa ile dost yapıların üretilmesi ve bu konuda farkındalığın artırılması dünyanın geleceği açısından da önemli bir rol oynuyor.

Amerikan Yeşil Binalar Derneği’nin (US Green Building Council) Başkan Yardımcısı Roger Platt, yaptığı sunumda insan eli ile üretilen binaların büyük bir etkileşimle yine insanı şekillendirdiğine vurgu yaptı. Yeşil binalarda büyüyen, okuyan çocukların doğal kaynakların kullanımı konusunda bir disiplin kazanacağını belirtti. Platt, şehirleşme oranının giderek yükseldiği göz önünde bulundurulduğunda çevresine fayda sağlayan binaların üretimini hedef olarak gösterdi.

Yeşil binaların kullanılan enerji, salınan CO2, kullanılan su ve atık miktarlarında sağladığı tasarruf oranları

Levent Ofis Çok Havalı!

Sunumlar sırasında Altensis adına söz alan Serkan Emin, Levent Ofis’in Altın Sertifika nedenlerini sıraladı ve projeye dair bazı detayları dinleyicilerle paylaştı. Bu detaylardan bazıları şöyle sıralanabilir:

– Levent Ofis’te doğa dostu soğutucu gazlar kullanıldı.

– İnşaat sırasında yüzde 80 oranında atıklar yeniden değerlendirildi.

– Levent Ofis projesinde maliyet olarak yüzde 60’lara varan yerel inşaat malzemesi kullanıldı.

– İç mekan kalitesine önem verildi; sağlığa zararlı kimyasallar içeren boya, yapıştırıcı gibi maddeler kullanılmadı.

– Havalandırmada verimli filtreler kullanıldı. Binaya çalışanların sağlığı ve konforu için artırılmış taze hava verildi.

Hem kullanıcısına hem de çevresine dost bir bina olma hedefiyle geliştirilen projede, katlarda oluşturulan kat bahçeleri ile bir yandan çalışanlara kapalı ofis ortamından çıkıp doğal hava alma imkanı, bir yandan da yeşilin her an hissedildiği konforlu bir ofis ortamı yaratıldı.

Özel olarak seçilen ve tüm cepheyi saran bitkilendirmeyle, binanın ısı kazanımı dengelendi ve akılcı şekilde seçilen mekanik sistemlerle ekonomik açıdan en yüksek enerji verimliliğinin sağlanması amaçlandı. Çevreye saygılı birçok uygulama sayesinde Levent Ofis’te, enerji tüketiminde; konvansiyonel bir binaya göre en az %35 oranında tasarruf yapılabildiği simülasyonlarla kaydedildi.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın