Eileen Gray’in Villa E.1027’sinin Restorasyon Süreci

Uzmanlık alanı Le Corbusier üzerine olan Tim Benton, "4. Iconic Houses European Lecture Tour"da, Eileen Gray’in Fransız Rivierası’da bulunan ikonik villası E.1027’inin restorasyon sürecini anlatacak.

Uzmanlık alanı Le Corbusier üzerine olan Tim Benton, modern mimari alanında çalışmalara öncülük ediyor. Araştırmaları çizim, fotoğraf ve resim gibi başka alanları da kapsıyor. Benton, Le Corbusier’in 1920’lerde Paris’te bulunan villalarının tasarımlarının klasik bir çalışmasını içeren bir dizi kitap yayınladı. 

Neden Le Corbusier, Nisan 1938 ile Ağustos 1939 arasında yedi tane fresk boyadı?

Benton’ın konferansında üzerinde duracağı konular; Villa E.1027’deki mobilyaların restorasyonu, evin tarzını renklendiren tartışmalar ve villanın içeriğinin anlatılması ve açıklanması. Son iki yıldır, Association Cap Moderne’nin bütün çabası oturma odasında yer alan sabitlenmiş ve serbest duran mobilyaları restore etmek. Modern yaşamın yeni formunu öneren tasarımları ve döşemeleri bedene ve harekete adapte edilmiş ama aynı zamanda esnek ve insancıl. Ancak proje, Eileen Gray, Jean Badovici ve Le Corbusier arasındaki ilişkiyle ilgilenen bazı efsanelerle baş etme çabası içinde. Badovici’nin bu projede rolü ne? Neden Le Corbusier, Nisan 1938 ile Ağustos 1939 arasında yedi tane fresk boyadı? Ev, varoluşu içinde nasıl yorumlanmalı?

Eileen Gray: “Bir şey ortaya çıkarmak istiyorsan önce her şeyi sorgulamalısın”

1878’de İrlanda’nın Wexford Kontluğu’nda, aristokrat bir anne ve sanatçı bir babanın kızı olarak dünyaya geldi. Londora’da bulunan Slade Güzel Sanatlar okuluna gitti. 24 yaşına geldiğinde Paris’e taşındı ve orada hem eğitimine hem de uzun yıllardır üzerinde çalıştığı modernist mobilya tasarımına sessiz ve kararlı bir şekilde devam etti. “Bir şey ortaya çıkarmak istiyorsan önce her şeyi sorgulamalısın”ı kendisine ilke edinen yenilikçi ve yaratıcı bir tasarımcı olarak Paris’te isim yaptı. Eileen, genç Romen mimar Jean Badovici’yi de etkiledi. Bu genç Romen mimar, modern hareketin ilerici ruhu içinde kişisel ve öncü bir yeri olan E.1027’nin yapım sürecinde Eileen’e güç veren kişi olarak biliniyor. Gray ve Badovici evi birlikte bir yazlık ev gibi tasarladılar. Bu iş mobilya tasarımcısı Gray’in mimari anlamda ilk işiydi. Denize inen sarp bir uçurumun üzerinde bulunan villa 1929’da tamamlandı. Binanın görüntüsü oldukça katıydı. Formu ise, deniz ile peyzaj arasında seviyeleri, güzergahları ve basamakları hesaplanmış bir köprü şeklindeydi. Bu fikir, tasarıma diğer modernist simgesel çalışmalarda olmayan hafifliliği ve inceliği veriyordu. Gray, bu ev için hem sabit hem de serbest duran birçok mobilya tasarımını bizzat kendisi yaptı ve ayrıca bu mobilyalar, evin iç mekanından ortaya çıkan etkiyle bir mekan duygusu yarattı. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, Eileen unutulmaya başladı buna rağmen o hiçbir zaman mimarlığa ve tasarıma olan tutkusunu kaybetmedi. 98 yaşında, stüdyosuna giderken düşüp ölünceye dek (ö.1978), kendi portföyü için çalışmaya devam etti.


Fotoğraf. Manuel Bougo

Vandalizm

1996 yılından sonra, ev terk edilip başka insanlar tarafından işgal edildi ve sonunda tahribata uğradı. Restorasyon 1990’lı yılların sonlarında başladı ancak ev acınacak derecede kötü durumdaydı. Evin orjinal mobilyaları satılırken, arka arkaya gelip ardışık bir şekilde değişen ev sahipleri vandalizm ve ihmalin birleşimiyle evin mülkiyetini bozdu. Evin denize yakınlığı da büyük ölçüde zararla sonuçlandı.

Murals


Fotoğraf. Manuel Bougo

1930’ların sonunda, Le Corbusier, arkadaşı Badovici’nin evin duvarlarını boyaması için onu davet etmesi üzerine bir süre evde kaldı. Freskler, orjinal tasarımın bir parçası olmamasına rağmen yapıldıkları zamandan beri korunan sanat statüsü kazandılar ve hala evdeler.

Restorasyon

Roquebrune-Cap-Martin kasabasının yardımlarıyla, ev Conservatoire du Littoral tarafından satın alındı ve ilk restorasyon çalışması mimar Pierre-Antoine Gatier tarafından 2006-2012 yılları arasında yürütüldü. Ancak birçok hata yapıldı ve bu şekilde geriye yapılacak çok iş kaldı. 2014 yılında, Kıyı Koruma Dairesi, alanın kontrolünü Association Cap Moderne ile Claudia Devaux’a devretti.

Kitlesel Fon Kampanyası

Doğru gözetim ve düzeltme gerekli olmasına rağmen, öncelikli bütün analizler ve ilk yapısal çalışmalar tamamlandı. Bundan sonra yapılacak tek iş, Eileen’in sabit duran ve serbest duran mobilyaları orjinal malzeme ve metodlar kullanılarak yeniden yaratmak.

Önümüzdeki iki yıl boyunca, Association Cap Moderne, alana sınırlı giriş sağlamayı amaçlıyor. Kitle fonu olmasına rağmen, kuruluşun şuanki amacı yemek ve bar alanlarını yeniden düzenleyerek evi eski görkemine kavuşturmak için fonu 55.000 Eur’un üzerine yükseltmek. www.indiegogo.com/projects/irish-female-bisexual-genius

Iconic Houses European Lecture Tour

Benton, E.1027’inin restorasyon sürecini anlatacağı sunumlar için Ekim ayı boyunca Oslo, Köln, Rotterdam, Prag ve Brno olmak üzere beş ayrı Avrupa kentini ziyaret edecek. Sunumlar hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşılabilir.

Iconic Houses, mimari açıdan fark yaratmış ve günümüzde halkın ziyaretine açık bir şekilde müze vazifesi gören yapıları bir bütün olarak ağında bulunduran uluslararası bir oluşumdur. Iconic Houses listesindeki yapılar hakkında daha fazla bilgi almak için Iconic Houses web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın