Kırsalda Yeniden İnşa

Barselona Santa Margarida de Montbui'nin eteklerinde, önceleri tarımsal kullanım için tasarlanmış harabe bir bina, çevre ile etkileşimi yüksek tek ailelik bir konuta dönüştürüldü.

Proje, 7.000 m2 büyüklüğünde ince bir arsada konumlanıyor. Önceden var olan yapı sadece bir kulübe olmasına rağmen yapı yönetmelikleri gereğince bir çiftlik evi olarak kabul edilmiş. Sonrasında yerel yönetim yeni yapılacak binadaki hacim ve cephe açıklıkları için herhangi bir düzenlemeye izin vermemiş.

İnşa edilen ev, ortak alanlardan yatak odalarına kadar yükselen ve tahıl tarlalarına çıkan bir balkonla sonuçlanacak, çeşitli yükseklikteki asma katlar birbirini art arda takip edecek şekilde kurgulanmış.

Fonksiyonel program merkezi bir taşıyıcı sistem etrafında çapraz platformlar ile düzenlenip geliştirilmiş.

Büyük bir kolon olarak işlev gören bu çekirdek, her türlü tesisat ve merdiven boşluklarını içeriyor, yaşam alanlarını birbirine bağlıyor. Bu merkezi kolon sayesinde kirişler daha kısa açıklıklar geçiyor ve böylelikle kirişlerin yüksekliği daha az oluyor. Bu sayede yoğunluk ve hafiflik gibi kavramların arasındaki zıtlık vurgulanmış oluyor.

Evin maddeselliği de zıtlık fikrini destekliyor. Ana yük taşıyıcı elemanlar kaba, ağır bir kütleye sahipken, ikincil elemanlar ile iç mekanlar daha yumuşak ve hafif kaplamalara sahip hafif yapım teknikleriyle inşa edilmiş. Renk paletinde kullanılan toprak tonları ise yapıyı çevre ile ilişkilendirmede destekleyici bir rol oynuyor.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın