Yürüyüş Yoluyla Beraber Şekillenen Konut

Polonya'nın yeşil kırsalının kalbinde yer alan, kıvrımlı nehre bitişik "By The Way House", KWK Promes tarafından tasarlandı. Tasarım, evi, manzarayı ve peyzajı birlikte sarmalayan uzun beton bir yürüyüş yolunun etrafında şekilleniyor.

Ev sahibi, mimarlık ofisinden yaşadığı apartman dairesinin konforunu ve içeriğini yansıtan, ana caddeden uzak kendine ait özel bir yaşam alanı olan basit bir plan istemiş.

Tasarıma biraz heyecan katmak ve kullanıcının ufkunu genişletmek için mimarlar oldukça heveslilerdi. Mimarlık ofisi, bunun için kavisli caddeden ilham aldılar ve caddeden evin arsası boyunca uzanan bir peyzaj tasarladılar. Bunu yaparken yol boyunca uzanan ağaçları kesmekten kaçındılar ve arsanın eğimli topoğrafyasını kullandılar.

KWK Promes, öncelikli olarak yolun evi bir bütün olarak sarmalamasını planladı ve evin bütün duvarlarını, tavanlarını ve döşemelerini bu fikre uyarladı. Malzeme olarak hafif beton kullanıldı. Aynı zamanda malzemenin binayı batı rüzgarlarından koruması amaçlandı.

Spor salonu, misafir evi ve garaj zemin katta yer alıyor ve cadde ana yaşama alanını kapsayan geniş birinci kat bölgesine açılıyor. Bu şekilde tam da kullanıcının istediği gibi her şey sanki bir apartman dairesi gibi tek bir seviye boyunca çözülüyor.

Tasarım konseptinin anlamına uygun olarak, birinci kat seviyesi ağaçların yükseklik ölçüsüne çekildi böylece yaşam alanında kullanıcıya en iyi peyzaj manzarası sağlanmaya çalışıldı. İç mekanlar minimum seviyede tutuldu. Böylece yeşil peyzaj manzarasının baskın olmasına izin verildi. Bazı mekanlarda ahşap lambri kullanımı sayesinde yolun sürekliliği konsepti açık bir şekilde görülüyor ve bu sayede mimari tasarım daha anlaşılır hale geliyor.

Oturma odası bir balkona açılıyor ve burada kullanıcıyı bir nehir manzarası karşılıyor, sonrasında bir yürüme yolu devam ediyor ve arsanın eğimli topoğrafyasıyla paralel ilerliyor.

Yapıya kuş bakışı bakıldığında konsept daha net görülüyor. Hafif beton malzeme caddeden eve katılıyor ve membran çatıyla birleşiyor. Sonra da diğer tarafın kavisiyle birleşiyor ve bu da sahile giden yolu oluşturuyor.

Ev sahibi, mimarlık ofisinden yaşadığı apartman dairesinin konforunu ve içeriğini yansıtan basit bir plan istemişti. Aynı zamanda, ev sahibi ana caddeden uzak kendine ait özel bir yaşam alanı konusunda da oldukça istekliydi.

Tasarıma biraz heyecan katmak ve kullanıcının ufkunu genişletmek için mimarlar oldukça heveslilerdi. Bunun için kavisli caddeden ilham aldılar ve caddeden evin arsası boyunca uzanan bir peyzaj tasarladılar. Bunu yaparken yol boyunca uzanan ağaçları kesmekten kaçındılar ve arsanın eğimli topoğrafyasını kullandılar.

Bu fikri ileri taşıyarak, yol sadece açılmaya devam etti. Öncelikli olarak evi bir bütün olarak sarmaladı ve evin bütün duvarlarını, tavanlarını ve döşemelerini bu fikre uyarladı. Malzeme olarak hafif beton caddeden esinlenilerek kullanıldı. Aynı zamanda malzemenin binayı batı rüzgarlarından koruması amaçlandı.

Spor salonu, misafir evi ve garajın yer aldığı bir zemin kat seviyesi ortaya çıkıyor ve cadde ana yaşama alanını kapsayan geniş birinci kat bölgesine açılmaya devam ediyor. Bu şekilde tam da kullanıcının istediği gibi her şey sanki bir apartman dairesi gibi tek bir seviye boyunca çözülüyor.

Tasarım konseptinin anlamına uygun olarak, birinci kat seviyesi ağaçların zirvesine boyunca çekildi böylece yaşam alanında kullanıcıya en iyi peyzaj manzarası sağlanmaya çalışıldı. İç mekanlar minimum seviyede tutuldu. Böylece yeşil peyzaj manzarasının baskın olmasına izin verildi. Bazı mekanlarda ahşap lambri kullanımı sayesinde  yolun sürekliliği konsepti açık bir şekilde görülüyor ve bu sayede mimari anlaşılır hale geliyor.

Oturma odası bir balkona açılıyor ve burada kullanıcıyı bir nehir manzarası karşılıyor, sonrasında bir yürüme yolu devam ediyor ve arsanın eğimli topoğrafyasıyla paralel ilerliyor.

Yapıya kuş bakışı bakıldığında konsept daha net görülüyor. Hafif beton malzeme caddeden eve katılıyor ve hafif membran çatıyla birleşiyor. Sonra da diğer tarafın kavisiyle birleşiyor ve bu da sahile giden yolu oluşturuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın