Amerika’da Asbestin Tekrar Üretime Geçmesine İzin mi Veriliyor?

Yeni habere göre EPA, 1 Haziran'da Amerika'da asbest içeren ürünlerin bazı durumlarda kullanılmasına dair değişikliği onayladı.

Fast Company‘de yayınlanan haber, yakın zamanların en kötü nam salan malzemesinin piyasaya geri dönebileceğini söylüyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde asbest imalatı, yasal boşluklardan yararlanarak tekrar yasal hale geliyor. Fast Company’nin haberine göre EPA, bazı durumlarda asbest içeren ürünlerin kullanımına onay veren bir Özel Yeni Kullanım Kuralı (SNUR)’nı onayladı.


Asbest, 1970’lerde çoğu ülkede tamamen yasaklanana kadar yalıtım malzemelerinde kullanıldı. ABD, asbesti tamamen yasa dışı ilan etmeden kullanımını kısıtladı. Ancak Asbest Hastalığı Farkındalık Örgütü, (ADAO) asbest ile ilişkili ölümlerin yılda yaklaşık 40.000 kişi olduğunu ve akciğer kanserinin asbest ile ilişkili en yaygın hastalık olduğunu ortaya koymuştur.

Healthy Building Network (HBN) yönetim kurulu başkanı Bill Wals, klor bazlı plastiklerin bina ürün malzemelerinde yaygın olarak bulunduğunu ve ABD’de “neredeyse tüm” asbestin klor üretiminde kullanılan endüstriyel işlemde kullanıldığını belirtti. Boru, fayans, döşeme, yapıştırıcı, boya ve çatı ürünleri büyük oranda PVC ve vinil plastikleri içerir.

EPA, artık bu zararlı toksinin ve onun gibi diğerlerinin Trump yönetimi altında kullanımını kolaylaştırıyor olsa da, yerel ve eyalet hükümetlerinin, şirketlerin ve bilinçli tüketicilerin bu yeni hamlelere karşı koyma sorumluluğu olacak. Walsh, sürdürülebilir inşaat ürünü üreticilerinin ve mimarların pazara baskı yapması gerektiğini söyledi.

EPA, Washington Post’a yaptığı açıklamada, değiştirilen yasa kapsamında 10 kimyasal madde hakkında daha fazla çalışma yürütecek ve nihai risk değerlendirmelerini Aralık 2019’da yayınlanacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın