Londra’da Yeni Ağa Han Merkezi

Maki & Associates, Ağa Han Vakfı’nın yeni Londra merkezi için Kings Cross’ta Ağa Han Merkezi’ni tasarladı.

Fotoğraf: Hufton + Crow

Pritzker ödüllü mimarlık pratiği on katlı bir bloktan bir dizi avlu ve bahçe tasarladı. Açık renkli kireçtaşı cephesi, modern mühendisliği ve izole düşünce odaları ile tasarlanan mimari form kullanıcıya açıklık bir düşünme ortamı sunuyor. Bina, Londra’ nın çeşitli yerlerinde 40 yıldan beri var olan Diyanet İşleri Enstitüsü, Ağa Han Üniversitesi, Müslüman Medeniyetler Araştırma Enstitüsü ve Ağa Han Vakfı İngiltere’yi bir araya getiriyor. Binanın ortasındaki yeni kütüphane, benzersiz kitap ve el yazma koleksiyonlarına ev sahipliği yapıyor.

Ağa Han, mimarlara yazdığı mektubunda, İslam kültürünün öğretilerini ve özünü iletebilecek bir “eşsiz çatı alanı” ağı ümit ettiğini dile getirdi: “Eğer bütün yeşil alanlar nispeten küçük ve gizli olursa, o zaman genel yaklaşım bize her alan için bir inziva, çevresel ayrıcalık ve içerdiği güzelliği yaratma fırsatı verir.” diye yazdı. Projenin baş mimarı ve Maki & Associates’in direktörü Gary Kamemoto ise bu mektuptan ilham aldı.


Fotoğraf: Edmund Sumner

Planda geliştirilen bir dizi teras, bahçe ve avlunun her biri, farklı tasarımlar, etkiler ve ruh halleri ile Kuzey Afrika, İspanya, Orta Doğu, İran ve Hindistan’dan gelen, dünyadaki çeşitli İslami bahçe geleneklerinden ilham alıyor. Maki & Associates; Madison Cox, Nelson Byrd Woltz ve Tom Stuart-Smith gibi bahçe tasarımcıları ile birlikte çalışarak, her bir alanın içinde özenle hazırlanmış hisler yarattı. 

Fotoğraf: Hufton + Crow

İkinci ve üçüncü katlardaki ‘dikey üniversite kampüsünün’ merkezindeki kütüphane, tamamen cam girişlidir. Kare pencereli üst katlarda ofis odaları bulunuyor ve en üst kat, cam ve ışığın zirveye ulaştığı bir ayin odasını andırıyor. Bina, dikkatlice planlanıp vaziyet planına yerleştirilirken sokak seviyesine ve tarihi manzaraların korunmasına izin verilmek istendi. Bu sebeple yapı, mimarinin boyut ve şekil sınırlarını belirleyen Kings Cross’daki Cubitt Meydanı’na baktı.


Fotoğraf: Edmund Sumner

İslami dekoratif sanat eserinden esinlenen geometrik desen, yaratıcı bir şekilde kullanıldı. Aga Khan için tasarlanan üç binanın her biri için, Maki & Associates benzersiz bir desen tasarladı. Londra’daki Aga Khan merkezindeki desen, ilk girişte görülen, cam zemin kat cephesinde tekrar eden sekizgen bir şekle dayandı. Mimarlar, yalıtımlı cam arasındaki bir inçlik hava boşluğu ile oynayarak geleneksel İslami ayırıcı olan Jali’yi andıran, gölge ve ışıkla üç boyutlu bir desen oluşturdular. Desen, halıya gömülmüş, malzeme boyunca basılmış veya taşa oyulmuş gibi birçok farklı durumda tekrar görülebilir.

Fotoğraf: Hufton + Crow

Etiketler

Bir yanıt yazın