Shigeru Ban’dan Japonya’daki Taşkınlar İçin Geçici Sığınak Sistemi

Shigeru Ban, geçtiğimiz haftalarda iki yüzü aşkın kişinin yaşamını yitirdiği Güney Japonya’daki sellere karşı VAN (Voluntary Architects’ Network - Gönüllü Mimarlar Ağı)’ı harekete geçirdi.

Shigeru Ban Architects, VAN üyeleri ve gönüllüleri ile birlikte geri dönüşümlü karton tüpler ve kumaş perdelerden oluşan bir bölme sistemi oluşturdu. Gönüllüler, 4 m²’lik taban alanına sahip modüler birimler ile sel mağdurlarına mahremiyet sağlamayı hedefliyor.

Geçici yapılardan oluşan sistemi kısa bir sürede bir araya getirilebilmek için hafif malzemeler, parçalar halinde kullanıldı. Geri dönüştürülebilir malzemeler, tahliyenin ardından yeniden kullanılabiliyor.

Kullanılan kenetleme sistemi ile, üzerinde delikler açılan kağıt tüplerin montajı sağlandı. Daha sonra her bir kullanıcı için 2×2 metrelik özel birimler oluşturmak amacıyla kenetlenmiş sisteme beyaz bezler asıldı.

Ban, bu düşük maliyetli geçici barınak sistemini 2011 Japonya Depremi (50 adet sığınakta 1800 birim) ve 2016 Kumamoto Depremi (2000 birim) gibi felaketlerin kurbanları için de kullanmıştı. Kendisinin gerçekleştirdiği diğer insani yardım faaliyetleri arasında Kenya’daki mülteciler için UN-Habitat (Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı) ile yapılan anlaşma, 2016 depremini takiben Ekvador’da gerçekleştirdiği afet yardımları ve 2017’de Meksika’da olan yıkıcı depremle ilgili çalışmalar da yer alıyor.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın