White Arkitekter Grönland’da Psikiyatri Kliniği Tasarlıyor

İskandinav mimarlık ofisi White Arkitekter, Grönland’ın Nuuk şehrinde kutup manzaralı, açık sarı renkli bir psikiyatri kliniği inşa etme planlarını açıkladı.

Kliniğin inşası Grönland’ın Sağlık Hizmetleri Komitesi tarafından önerildi. “Sakin, iyileştirici ve güvenilir bir atmosfer içindeki mükemmel dengenin hedeflendiği” bir alan yaratmak için komite, White Arkitekter’e başvurdu.

Yapı, mevcut Dronning Ingrid hastanesinin ana girişinin yanında, başkent merkezine yakın olacak. 3000 metrekarelik bu yapı Grönland fiyortu manzarasına da bakacak.

Görseller, kliniğin, geleneksel olarak aynı tonda boyanmış olan bölgedeki diğer hastanelere uygun olarak, düz çizgili hacimlerden ve delikli sarı bir cepheden oluşacağını ortaya koyuyor. Nuuk sokakları boyunca inşa edilmiş küçük ölçekli binalara uyum sağlamak için yapı da az katlı olacak.

White Arkitekter “kliniğin mimarisinin hem uzaktan hem yakından kolayca fark edilebileceğini” söylüyor.

Kliniğin zemin katı, büyük cam paneller ile yükseltilerek, manzara ile görsel ilişkinin devamlılığı hedefleniyor. Dışarıda ise spor salonu ve ziyaretçilerin oturup dinlenebileceği kapalı bir avlu olacak.

Yapının özel odalarında, duvarlar sıcak renkli ahşaplar ile işlenecek ve doğal ışığının içeriye alınabilmesi için de uzun pencereler kullanılacak. Kliniğin kullanıcıları, yeşilliklerle dolu atriumda da vakit geçirebilecekler.

Uzak konumlarına ve 57.700 nüfusa rağmen, Grönland mimari ve mimari tasarım alanında yavaş yavaş bir değişim içinde. 2016 yılında Danimarkalı stüdyo Dorte Mandrup Arkitekter, ülkede bir iklim araştırması ve ziyaretçi merkezi inşa etmeyi planladığını açıkladı. Bunların tamamlanmasıyla birlikte, ülke buzdağlarının gözlemlenmesi için bir çatı platformuna sahip olacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın