Manzaralı Yamaçtaki Álvaro Siza İmzalı Şapel

Alvaro Siza tarafından tasarlanan Capela do Monte Şapeli, Portekiz’in Algarve bölgesinde elektrik, ısınma ve su olmadan doğayla iç içe inşa edildi.

Basitçe yamaçtaki şapel anlamına gelen Capela do Monte, Portekiz’in güney bölgesinin resmedilmeye değer manzarasında, inzivaya çekilme imkanını sunuyor. Bu yapı aynı zamanda Monte da Charneca kompleksinin bir parçasını oluşturuyor.

Yapı, özenle seçilmiş malzemelerin kullanımı sayesinde pasif bir şekilde ısınmak ve serinlemek için olanak sağlıyor. Yapının kalın duvarları, hem içten hem dıştan delikli tuğlalar ile örülmüş.

Siza, şapeli “doğal bir mimari proje” olarak tanımlıyor.

 

Sadece tek bir patikadan erişilebilen bu şapelin en belirgin özelliği, yamaçtan yükselen bir terasa açılan U şeklindeki basit cephesi.

Bu cephenin ardında, güneş ışığının binanın açık hava giriş lobisine süzülmesini sağlayan bir açıklık var.

Bu alanın içinde, ziyaretçiler Portekizli üretici Viúva Lamego tarafından üretilen üç duvar resmi tarafından karşılanmakta. Siza tarafından yapılan eskizlere dayanan bu resimler, İsa’nın hayat hikayesini anlatan farklı sahneleri tasvir ediyor. Bu resimlerin dışında minimalist şapelin içinde çinili yüzeyler sıkça görünüyor, ancak bu yüzeyler bezeme yapılmadan bırakılmış.
Mekândaki tek renk, tamamı Siza tarafından tasarlanan ahşap mobilya parçalarından geliyor. Porto merkezli marangoz atölyesi Serafim Pereira Simões Sucessores tarafından üretilen bu tasarımlar bir sunak, bir bank ve bir dizi sandalyeyi içermekte.
Ayrıca, şapelin arka duvarına doğru soyutlanmış bir haç izlenimi alınıyor.
Monte da Charneca Merkezi, 30 yılı aşkın bir süredir bölgede yaşayan bir çift tarafından yönetiliyor. Bu çift masterplan doğrultusunda Siza’dan bu projeyinin devamını da denetlemesini istiyor. Asıl amaç tarımsal alanda kültürel bir miras yaratarak turistleri çekebilmek. Bu doğrultuda tüm proje 2021 yılında tamamlanacak. Şapelin 2018 ilkbaharında tamamlanmasının yanı sıra, Siza bu bölgeye yeni tesisler ve konutlar inşa edecek.
Etiketler

Bir yanıt yazın