Endüstriyel Tasarımda Genç Deneyimler Forumu Yapıldı

Endüstriyel Tasarımcılar Komisyonu İstanbul üyeleri ve gönülleri, 27 Haziran'da İstanbul Büyükkent Şube ev sahipliğinde Endüstriyel Tasarımda Genç Deneyimler başlıklı bir forum düzenledi.

Yüzden fazla tasarımcının bir araya geldiği forumda, mezuniyetleri sonrasında girişimci olma yolunda ilerleyen ya da bir kurum bünyesinde çalışan beş isim, meslek alanına dair deneyimlerini paylaştı.

Anadolu Üniversitesi 2009 mezunu Gözde Şekercioğlu’nun moderatörlüğünü üstlendiği forumun ilk konuşmacısı 2011 İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri tasarımı mezunu Nisan Tunçak oldu. Kurumsal bir yapı içinde tasarımcının aldığı rolleri anlatan Nisan, tasarım anlayışının çalıştığı kurumun kültürüne nasıl yansıdığını Herkes için VitrA teması altında özetledi. Tasarımcının en önemli görevinin ise yapılan her çalışmada kullanıcıyı ön plana getirmesi gerektiğini çalışanlara hatırlatmak olduğunu vurguladı.

Mertadam Design Studio’nun kurucusu, girişimci tasarımcı Mert Sezer, İTÜ 2011 mezunu. Kendi işini kuran bir endüstriyel tasarımcının karşılaştığı zorlukları özetlerken, emek verilen çalışmaların bugüne değil, geleceğe ekilmiş birer tohum olacağını vurguladı. Tohumları yeşertmek için de süreklilik gerekeceğini ifade etti. İTÜ Çekirdek bünyesinde start-up şirketlere disiplinler arası bir tasarım danışmanlığı veriyor. Mert, tasarımcının kullandığı anahtar kelimeler ile hizmet verdiği kurumun ifade ettiği anahtar kelimeler arasında uyuşmazlıkların olabileceğini, bunun da yeni yöntemler geliştirmek adına fırsat olacağını belirtti.

Panelin diğer bir konuşmacısı İzmir Ekonomi Üniversitesi 2013 mezunu Okan Halis. Girişimcilik, müzik-film yapımı ve etkileşim tasarımı gibi alanlarda kendini geliştirmiş ve geliştirmeye devam eden bir tasarımcı. Disiplinler arası bir anlayış ile hizmet sunduğu araştırma ve tasarım şirketi Gixal bünyesinde, farklı ölçekteki kurumlara sunduğu tasarım hizmetinin detaylarını Unilever-Arçelik işbirliğinde düzenlenen Hackhaton etkinliğinden yola çıkarak aktardı. Kurumların tasarım odaklı düşünme yöntemi ile iş geliştirme projeleri yapması için verdiği danışmanlığın içeriğini paylaştı.

Okan Halis ile aynı yıl ve aynı okuldan mezun olan Serhat Özperçin de girişimci bir tasarımcı. Kurucu ortaklarından olduğu Zaxe firmasında dijital pazarlama yöneticisi olarak çalışıyor. Üç yıldan uzun süredir üç boyutlu yazıcı teknolojileri üzerine çalışan Serhat, ürün satışı yapan bir girişim bünyesinde olmanın zorluklarını ifade etti. Ürünün ilk prototipinden pazara çıkışına, müşteri hizmetlerinden yedek parça ihtiyacına, Zaxe bünyesinde yaptıkları çalışmaları detaylandırdı. Piyasaya ürün çıkarak tasarımcılara, işin a’dan z’ye her aşamasında aktif olmaları gerekeceğini vurguladı.

Bilgenur Öztürk, İTÜ 2013 mezunu. Kullanıcı deneyimi tasarımcısı(UX) olarak çalışan Bilgenur; Kariyer.net, Garanti Bankası ve IBM IX bünyesindeki görev tanımlarını anlattı. Endüstriyel tasarımcıların bu alanda daha fazla istihdam edilmesinin sebeplerinin en başında, kurumların değişen tasarım ihtiyaçları olduğunu belirtti. Ürün tasarımcısı olarak, kullanıcıyı merkeze alarak ihtiyaca çözüm bulma alışkanlığının kullanıcı deneyimi alanındaki çalışmalarında etkili olduğunu ve verimliliğini artırdığını vurguladı.

TMMOB Mimarlar Odası Endüstriyel Tasarımcılar Komisyonu üyelerinden Prof.Dr. Özlem Er, bu forumların devamının geleceği, meslek haklarına dair çalışmalarda yeni mezunların katılımının önemini vurguladı. Mimarlar Odası bünyesinde devam eden çalışmalarda aktif rol almaları adına mezunları Oda’ya üye olmaya davet etti.

Komisyondaki bir diğer üye, profesyonel tasarımcı, Tasarımüssü firmasının kurucusu Gülay Gamze Güven, mesleğe dair regülasyonların oluşturulmasında endüstriyel tasarımcıların odalaşma sürecinde emek vermesinin gerekliliğini aktardı.

Katılımcıların çoğunu 2015 ve sonrası mezun olan endüstriyel tasarımcıların oluşturduğu forumda, henüz öğrenciliği devam eden katılımcılar da vardı. Deneyimli, profesyonel tasarımcıların, akademisyenlerin katılımı ve soruları ile dolu dolu geçen iki saatin ardından, 29 Haziran Dünya Endüstriyel Tasarım Günü kutlaması gerçekleşti. Komisyon yeni dönemde etkinliklerine düzenli olarak devam edecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın