Plastik Çöplerden Yeni Kaldırım Yollara

Nelplast isimli fabrikada, plastik malzemeler geri dönüştürülerek kaldırım bloklar elde ediliyor. Bu şekilde, Gana'da, çevreye duyarlı bir gelecek oluşturmak amaçlanıyor.

Geri dönüşüm bakımından oldukça elverişsiz bir malzeme olan plastik, dünyanın organik madde gibi parçalanmasını imkansız hale getirdiği için çevre üzerinde oldukça olumsuz etkiye sahip. Bu sorunu hafifletmek amacıyla ekoloji ağırlıklı çalışan, endüstriyel işleme konusunda uzmanlaşmış Gana merkezli bir şirket, atılmış plastikleri kullanarak yeni yolların döşenmesi için -asfalta alternatif oluşturan- kaldırım blokları üretiyor.

Aşama aşama gerçekleşen bu süreçte, hemen hemen her tür plastik atığın kullanıldığı Nelplast isimli fabrikada, atılan plastik poşetler ve diğer plastik malzemeler, sıradan kumlarla karıştırılmadan önce ince iplere ayrılır.

Mühendis Nelson Boateng, Nelplast’ın Gana’daki endüstriyel çalışmasının ardındaki önemli isimlerden birisidir. Boateng bu malzemenin geliştirilmesinde hayati bir rol oynamış. Bir zamanlar, kendi geri dönüşüm makinesini hurda metallerden kuran Boateng, plastik sorununu daha iyi gözlemlemek ve dünyada daha büyük bir etki yaratmak amacıyla Nelplast Ghana Limited’i kurmuş.

Şirket, plastik ile yeni yol ağları kurmanın yanı sıra, aynı atıktan yapılmış dayanıklı çatı kiremitleri de üretiyor.  Dünyada önemli bir yere sahip olmayı hedefleyen fabrika, geri dönüşüm hizmetini güçlendirmek için diğer işletmelerle ortaklık kuruyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın