Gölgesiz Şehirde Zaman ve Mekan

Uğur Tuztaşı'nın "Gölgesiz Şehirde Zaman ve Mekan" isimli kitabı Expoze Yayınevi'nden çıktı.

Kitabın tanıtım metni:

Bu kitaptaki yazılar, şehrin mekânsal anlamı üzerinden okumaları içeren yazılar olup, “Şehir İçin Masumluğu Kadar Artık Yitik Bir Lügat; İnsan Ölçeği” isimli yazı haricindekiler 2008 yılından günümüze kadar çeşitli dergilerde yayımlanmıştır. Bu yazı ise ilk defa bu kitapta yer almaktadır. Kitabın yazılarla büründüğü içeriği tamamlayacağına inandığımız “Gölgesiz Şehirde Zaman ve Mekân” başlığı aslında mazi kavrayışındaki duyusal ortamın ipuçlarını içerdiği için tercih edildi.

Şehrin mimari düzeneğindeki anlamların kayboluş/hatırlanış ekseni, farklı tarifler içermektedir. Kitaptaki yazılar bir yönüyle şehre ait fragmanların eskiyen yüzüne yönelik bir sorgulama rotası da ortaya koymak amacındadır. Şehrin mekânsal anlamı üzerine yapılan nesnel okumalar, Sivas şehri özelinde ele alınmıştır. Sivas’ın tarihsel ve fiziksel anatomisi üzerinden okunmaya çalışılan kentsel değişimde mekânsal bileşenler (sokak, mahalle, kentsel doku) kavramsal bir boyutta sorgulanmaya çalışılmıştır. Şehir tutkusunun ucu bucağı açık edebi dünyasında, çok önemli kalemler, şehri ustaca dokunuşlarla tariflerken çoğunlukla insani unsurları önceleyerek resmetmeye çaba göstermişlerdir ki bu kitaptaki bazı metinler mimari tarif ve yorumlamaların dışında bu yönelimleri de içermektedir.

Bu kitabın içeriğindeki metinlerin ana teması da bu bağlamda maddeden ve teknikten öte arka planda var olan anlamı deşelemektir. Osmanlı sivil mimarisindeki “ev” in mekânsal işlevinden tutun da şehrin mekânsal örgütlenme düzeneğinde teknik ve maddi boyuta kadar, bu bağlamda ele alınmış farklı anlamsal bağıntılar açığa çıkarılmaya çalışılmıştır. Yazılar kendi içinde tasnif edildiğinde belki bazıları daha akademik bir sunum içerebilir. Okuyucuyu yorma niyetinde olmadığımı, her birinin kendi içinde metinsel bir bağlamının ve kurgusunun olduğunu açıkça ifade etmek isterim.

Etiketler

Bir yanıt yazın