Açık Mimarlık: Göçmenlik, Yurttaşlık ve Berlin-Kreuzberg’te Kentsel Yenileme

Esra Akcan'ın "Open Architecture: Migration, Citizenship and the Urban Renewal of Berlin-Kreuzberg" isimli kitabı; Alman yayın evi Birkhäuser'dan çıktı.

Esra Akcan’ın yeni kitabı “Open Architecture: Migration, Citizenship and the Urban Renewal of Berlin-Kreuzberg “; “açık” kavramını, küresel ilişkiler çağında ortak bir metafor olarak ve her ne kadar çelişkilere eğilimli olsa da temel bir modern değer olarak inceliyor. Akcan açık mimariyi, yeni bir misafirperverlik etiğinin tasarım sürecine çevirisi olarak tanımlıyor. Özellikle açık mimariye olan eğilimleri (ya da eksikliği) Berlin’in göçmen-yoğun semti Kreuzberg’teki kentsel yenileme gelişiminin ayrcımcı konut düzenlemeleri bağlamında örneklendiriyor.

Kitap sadece mimarlara ve politika yapıcılara değil, aynı zamanda sözlü tarih ve hikaye anlatımı aracılığıyla bölge sakinlerine de ses veriyor. Farklı ülkeden insanların sahip olduğu kent haklarının kapsayıcı teması; 20.yüzyıl sosyal konutlarının tarihi, katılımcı ve postmodernist mimari akımlar, uluslararası göçmenlik yasaları ve konut arasındaki çelişkili ilişki gibi konuların ortak bir tartışmasını mümkün kılıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın