Çatısı Çimle Kaplı Düzlemsel Bir Ev

Studio MK27 tarafından Brezilya'da tasarlanan yeşil çatılı "Düzlemsel Ev", yeşil dokuyu korumanın yanı sıra esnek alanlarıyla kullanıcıya farklı mekan deneyimi sunuyor.

 

Çim kaplı beton çatısı altında kapalı ve açık alanlar barındıran minimalist konut, Studio MK27 tarafından Sao Paulo’da inşa edildi.

Ofis, Şubat 2018’de tamamlanan yapıyı, projelerinde yaygın olarak görülen bir yönelim olan yatay düzlemde tasarlamış.

Çatıyı oluşturan dikdörtgen levha, bazı alanlarda haç biçimindeki sütunların üzerinde bazı alanlarda ise taşıyıcı duvarların üzerinde duruyor. Mimarlar, parseldeki bu tip bir yerleştirmenin, binanın beşinci cephesi olan çatı katının tasarımında ilgi ve dikkat gerektirdiğini belirtiyor.

Projenin havadan çekilen fotoğraflarında, çatıyı örten bitki örtüsü, çatı penceresi ve güneş panelleri net bir şekilde görülüyor.

Uzun dikdörtgen planın dar tarafında yer alan ana giriş kuzeye bakıyor. Bahçe girişine erişim, aralıklı tuğladan yapılmış kavisli açıklık ile sağlanıyor.

1.000 metrekarelik yapının içinde iki hacim bulunuyor. Her ikisi de kuzey-güney yönelimli ve birbirine paralel ilerliyor.

Bunlardan ilki çocuklar için oyun odası, mutfak ve spor salonu gibi servis alanlarını içeriyor. Diğeri ise eğimli bir araziye bakan tek sıra halinde düzenlenmiş beş yatak odalı suitten oluşuyor.

Yapının sınırlarında yer alan oturma odaları, tamamen açılabilir veya kapatılabilir sürgülü cam kapılarla tüm evi bir terasa dönüştürüyor.

Bazen içbükey bazen dışbükey olan tuğla duvar, yapı boyunca kıvrılarak ilerliyor ve yapının dikey planıyla tezat oluşturuyor.

Tuğlalardan yapılan kavisli duvar,  paradoksal olarak, iç ve dış alanlar arasındaki farklı ilişkileri tanımlıyor.

Yapının güney ucunda, oturma odasından havuza kadar devam eden birkaç basamak bulunuyor. İç mekanlarda ahşap ve beton içeren sınırlı bir malzeme paleti kullanılıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın