“Ev” Değil, “Ev Turu” Tasarımı

16. Venedik Mimarlık Bienali'ndeki İsviçre Pavyonu bu sene ulusal katılım dalında Altın Aslan Ödülü'nü kazandı. Bu seneki bienalin "en oyuncu" pavyonu ziyaretçileri farklı ölçeklerde bir ev turuna çıkarıyor, farklı bir deneyim vadediyor.

Küratörlüğünü Alessandro Bosshard, Li Tavor, Matthew van der Ploeg ve Ani Vihervaara’nın yaptığı pavyondaki enstalasyon “Svizzera 240: House Tour” ismini taşıyor. Bu seneki küratöryel ekip, iki aşamalı bir yarışma sonucunda seçilmiş.

Enstalasyonda, mobilyasız evlerin iç mekan fotoğraflarının plastik etkisinden yola çıkılarak “ev değil” bir “ev turu” tasarlanmış.

Bazıları için, ev turu sadece sosyal bir formalite, diğerleri için ise sevilen bir ritüel. İsviçre mimarları için ev turu, mimari üretimin ve tanıtımın ayrılmaz bir parçası haline geldi.

Kültür ya da iklim koşulları fark etmeden konutlarda tavan yüksekliğinin yaklaşık 240 cm olduğundan yola çıkılarak, pavyonun içerisinde zemini ahşap parke ile kaplı, kapı, duvar ve mutfak mobilyalarının beyaz olduğu boş, mobilyasız farklı ölçeklerde iç içe geçmiş mekanlar tasarlanmış.

Enstalasyon, bir apartman dairesi imajının prensiplerine, gerçek bir daireden daha fazla bağlı.

Küratörler enstalasyonu tasarlarken, gerçek evlerden değil, apartman dairelerinin fotoğraflarından ilham almışlar ve bunun için İsviçreli mimarların web sitelerinde ciddi bir araştırma yapmışlar.

Pavyonun içerisinde yerleştirilen 1:5; 1:2; 1:1,16; 1:1,3; 1:1,2; 1,1:1; 1,3:1; 1,5:1 ölçeklerindeki iç mekanlar ziyaretçilere bir konutun içerisini deneyimleme imkanı sunuyor. Bu deneyimi yaşayıp Instagram’da paylaşanlar arasında Norman Foster ve Bjarke Ingels de var.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın