16. Venedik Bienali Avustralya Pavyonu

Venedik Mimarlık Bienali’ndeki Avustralya Pavyonu’nun bu seneki teması Tamir/ Repair.

Avustralya’da yaptığımız binalar ve şehirler, çoğunlukla kendimizi doğadan ve çevremizden ayırmak için oluyor. Doğal sistemlere önem vermemenin sonuçlarının hissedilir hale geldiği günümüzde, yapılı çevreyi şekillendiren disiplinlerin yaklaşımında bir kayma yaşanıyor. Doğal çevre, şehirler için anlamlı ve dayanıklı bir çerçeve oluşturacak şekilde tamir ediliyor.

Avustralya Mimarlık Enstitüsü tarafından sunulan Repair, mimarlığın bu tamirde nasıl bir rol oynayabileceğine dair yaklaşım geliştiriyor. Avustralya peyzajının, dünya üzerinde çeşitliliğin en fazla olduğu ve ekolojik olarak en hassas peyzajlardan biri olması da tema üzerinde etkili oluyor. Kıtanın modern yerleşimler öncesi durumuna dair izler hala anlaşılabiliyor ve şehirlerin, burada yaşamakta olanların geleneksel kültürel peyzajları üzerine kurulduğu hatırlanıyor.

Araziyi kullanmanın az buz bir eylem olmadığını ve mimarlığın ait olduğu yerin, toprağın, hidrolojinin, habitatın, bağlantıların, yer üstü su yollarının, mikroorganizmaların, bitkilerin tamirinde rolü olduğunu söyleyen küratör ekip; bu tamirin sosyal, ekonomik ve kültürel pek çok tamir için de kritik olduğunu düşünüyor. Mimarların bunu nasıl yapabileceği bütüncül olarak tahayyül edilmemiş olsa dahi, disiplinlerin sınırlarını aşan bir bir aradalık ve mimari bilginin farklı ölçeklerde genişlemesini gerekliliği vurgulanıyor.

Bu sene Linda Tegg ve Baracco+Wright tarafından kurulan canlı yerleştirme Grasslands Repair, Avustralya’nın güneybatısından, 60’tan fazla türü pavyonun içine alıyor. Türlerin yalnızca yüzde biri Avrupalı göçmenlerin yerleşmesinden önce adada var olan türlerden. Proje sırasıyla: tohumu elde etme, nasıl çimleneceğini öğrenme, italya’ya taşıma ve burada çimlendirme, türleri izleyiciye sergileme süreçlerinden geçiyor.


Fotoğraf: Arkitera Mimarlık Merkezi

Glasslands Repair’ın üstünde, tavanda yer alan Skylight ise bitkilere yaşamaları için gereken spektrumunda ışık sağlıyor.

Sergiye bir de video işi eşlik ediyor. Linda Tegg, Baracco+Wright ve David Fox ortaklığında hazırlanan Ground isimli iş, dünyanın “bizim için” olması veya “bizi çevrelemesi” fikirleriyle ilişkili olarak, kendimizi yeniden konumlandırmaya davet ediyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın