Çanakkale’nin Bisiklet Projesi Kepez’e Uzanıyor

Çanakkale Belediyesi Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi ve Bisiklet Kullanımını Teşvik Projesi/ ÇABİS, gördüğü ilgi nedeniyle kent merkezi dışında Kepez’e kadar uzayacak.

2016 Ağustos ayında hizmete giren ÇABİS, kısa sürede kentlilerden de büyük beğeni topladı. İlk olarak kentin beş noktasına kurulan Akıllı Bisiklet Kiralama İstasyonlarındaki bisikletlere yoğun talep olunca, yeni düzenlemeler ile birlikte proje kent geneline yayılarak ÇOMÜ Terzioğlu Kampüsü girişi, ÇOMÜ İlahiyat Fakültesi önü, Troya Caddesi, Adnan Menderes Caddesi, Yürüyüş Yolu ve Özgürlük Parkı gibi pek çok noktaya daha kiralama istasyonu eklendi. Böylece proje toplamda 11 istasyon 84 park yeri ve 70 bisiklet kapasitesiyle kentin çeşitli noktalarında hizmet vermeye devam ediyor.

ÇABİS, Şimdi de Kepez’de

Yoğun talebin olduğu ÇABİS Projesi kapsamında kent merkezinde kiralama istasyonları arttırılırken, ÇABİS projesi şimdi de Kepez’e uzanıyor.

ÇABİS projesini Kepez’e kadar uzatacak olan proje kapsamında Çanakkale Belediyesi ve Kepez Belediyesi arasında ÇABİS Akıllı Bisiklet Paylaşım Sistemi için ücretsiz yer tahsisi protokolü imzalandı. Başkanlık Toplantı Salonunda gerçekleşen imza törenine Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Sürücü ve birim müdürleri katıldı.

Üye Sayısı Sekiz Bin Kişiye Yaklaşıyor

Törende konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “11 istasyonumuz, 84 bisiklet park yerimiz ve 72 bisikletimiz ile ÇABİS hizmetini veriyoruz. Bisikletlerimiz istasyonlarımız sayesinde bisikletler kiralanarak belirli bir yerden alınıp başka bir yere bırakılabiliyor. Bugüne kadar yedi bin altı yüz üyemiz olmuş. Bugüne kadar da 41 bin kiralama işlemi yapılmış” dedi.

Başkan Gökhan, “Bu sistemi Çanakkale içerisinde kurduk. Esenler Mahallesine de çıktık ama hem mücavir alanlarımız, hem de Kepez var ki, artık Kepez’le de iç içeyiz. O bölgelerde istasyonlarımız yoktu. Buradan bisiklet kiralayan biri Kepez’e gittiğinde bisikleti orada bırakabilme imkanı yoktu. Bu konuda ilgili arkadaşımız Başkanımız ve ilgiler ile görüştü. Artık Kepez’de de iki noktada ÇABİS istasyonu kuracağız. Bunun protokolünü imzalamak için bir araya geldik. Artık buradan bisiklet kiraladığınızda Kepez’de bulunan iki istasyona bisikletleri bırakabileceksiniz. Güzelyalı ve Dardanos’a gidenlerin de artık Çanakkale’ye kadar gelmesine gerek kalmayacak. Onlar da bisikletlerini Kepez’deki istasyonlara bırakabilecek” diye konuştu.

İstasyon Sayıları Artacak

Başkan Gökhan, sözlerini şöyle sürdürdü; “Şimdilik 2 istasyon yapıyoruz. Tahminimce bu iki istasyon da yetmeyecektir ve kısa zamanda daha çok istenecektir. İstendikçe de istasyon sayımızı arttırmaya devam edeceğiz. Çünkü bu uygulama kentlilerimiz tarafından beğenildi. Bizim de buradaki hedefimiz, hava kirliliğini, gürültü kirliliğini engellemek ve fiziksel aktiviteyi arttırmak için bisikletin kullanımını teşvik etmek amacı ile her türlü çabayı gösteriyoruz. Kepez de bu konuda duyarlılık gösteriyor. Bu nedenle protokolümüzü imzalayıp kısa bir süre içerisinde de istasyonlarımızı hayata geçireceğiz.”

Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan ise, “Burada yapmış olduğumuz işlem sonuç itibari ile kamu taşımacılığı. Toplu taşıma değil de, bireysel taşıma sağlanıyor. Kepez’in konumu belli. Bizden sonra da Güzelyalı ve Dardanos gibi mücavir alanlar da var. Kepez’e yolunuz düşerse fark edeceksiniz, ÇABİS’ten kiralanan bisikletler ile Kepez’den geçen vatandaşlarımız var. Mevcut entegre ulaşımın bir parçası gibi düşünebiliriz. Bu protokol de ona dayanıyor. En son imzalamış olduğumuz protokole ek yapıyoruz. ÇABİS takdir ettiğimiz bir proje” dedi. Konuşmaların ardından karşılıklı olarak protokol imzalandı.

ÇABİS’e İkincilik Ödülü

Öte yandan, 16-20 Nisan 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş olan II. Uluslararası Şehir Çevre ve Sağlık Kongresi kapsamında düzenlenen Yerel Yönetimler Arası En İyi Uygulama Yarışması sonucunda Çanakkale Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından Sağlıklı Çevre kategorisinde sunulan “Bisiklet Kullanımının Yaygınlaştırılması” başlıklı ÇABİS projesi ikinci oldu.

ÇABİS Hakkında

Kentlilerimize 7/24 hizmet veren Akıllı Bisiklet Kiralama İstasyonları ÇABİS Üye Kart veya Kredi Kartı ile çalışmaktadır.

Kullanıcılar akıllı bisikletleri en fazla 24 saatliğine kiralayabilmekte, 16 saat sonunda kullanıcı sistem üzerinden SMS yoluyla uyarılarak, bisikletin kullanım süre sınırı hatırlatılmaktadır.

Kiralama yapılabilmesi için ÇABİS Kart’ta en az 5 TL bakiye bulunması gerekmektedir. Abonman Kart ücreti 6 TL olarak belirlenmiş olup, Akıllı Bisiklet tarifesinde ise, 0-1 saat aralığı 1,50 TL, ilk 1 saat sonrasındaki her saat için 1 TL olarak ücretlendirilmektedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın