İngiliz Mimar Will Alsop Hayatını Kaybetti

"Mimarlığın en büyük karakterlerinden ve yeteneklerinden biri" olarak tanımlanan İngiliz mimar Will Alsop, geçirdiği kısa bir rahatsızlık sonrası geçtiğimiz cumartesi günü 70 yaşında hayatını kaybetti.

Fotoğraf: Fatih Bölük

Son olarak kurucusu olduğu Londra merkezli “aLL Design” firmasıyla dünyanın farklı bölgelerinde mimarlık hizmetini sürdüren RIBA ödüllü Prof. William Alsop geçtiğimiz cumartesi (12 Mayıs 2018) günü hayatını kaybetti.

Aynı zamanda ressam olan Alsop, renkli, etkileyici ve eğlenceli tasarımları ve sıcak, cömert ruhuyla tanınıyordu. En tanınmış binaları arasında 2000 yılında İngiltere’nin en büyük ödülü olan Stirling Ödülü’nü kazanan Londra’daki Peckham Kütüphanesi bulunmaktadır.

Alsop’un kariyeri binaları kadar renkliydi; yapıları, sık sık istiflenmiş hacimlerde ya da kazıkların üzerinde yükselen çizgi film benzeri formlarda öne çıkardı.


Peckham Kütüphanesi

12 Aralık 1947’de İngiltere’de Northampton’da doğdu. Canterbury Mimarlık Okulu’nda ve daha sonra Londra’daki AA School’da eğitim gördü. Halen öğrenci iken girdiği Paris Centre Pompidou tasarımı yarışmasında Richard Rogers ve Renzo Piano’nun ardından ikincilik ödülünü kazanmıştır.

İlk şirketi Alsop & Lyall’ı 1981 yılında eski sınıf arkadaşı John Lyall ile açmadan önce Maxwell Fry ve Cedric Price gibi mimarlar için çalıştı. Jan Störmer’in sonradan katılımıyla Londra’daki North Greenwich Metro İstasyonunu tasarlayan Alsop, Lyall ve Störmer şirketi oluştu.


Ontario Sanat ve Tasarım koleji

Lyall’ın ofisten ayrılması ile kurulan Alsop&Störmer birlikteliği 1993 yılında Hamburg Feribot Terminali yapısını ve sonraki yıl da daha çok mavi çelik işçiliği ve cam yüzeyi ile “Le Grand Bleu” olarak bilinen Fransa’nın Marsilya kentinde bulunan Hôtel du Département bölgesel yönetim merkezi binasını tamamladı. Firma, Londra’nın güneybatısındaki bakır kaplamaya sahip bir eğitim ve topluluk binası olan Peckham Kütüphanesi ile en büyük başarısını elde ederken yapı bir Alsop ticari markası denilebilecek ayaklar tarafından desteklenen bir üst kata ve bu katta portallar aracılığıyla erişilen dahili kapsüllere sahipti. 

2000 yılında Störmer’den ayrılarak “Alsop Architects”‘i kuran mimarın 2004 yılında mevcut binaya ek olarak ince ayakların üzerinde duran puantiyeli bir kutuya sahip Ontario Sanat ve Tasarım Koleji’ne yaptığı tasarımın, mimarın vizyonunun en eksiksiz gerçekleştirilmesidir denilebilir.

Liverpool’un tarihi kıyısı The Fourth Grace için devasa bir çok renkli girdaptan oluşan önerisi 2004’te iptal edildi. Finansal sıkıntılar baş gösterdi ve 2006’da Alsop Architects’i daha sonra ismi Archial olan SMC Group’a sattı.


Şanghay’daki Gao Yang yerleşimi

Alsop, 2009 yılında uluslararası bir firma olan RMJM’ye katıldı. Aynı yıl Manchester’daki Chips konut binasını da tamamladı. İki yıl sonra yeni bir ofis kurdu, All Design. Doğu Londra’da bulunan All Design, Çin’in Chongqing şehrinde bir ofis açarak ve Şanghay’daki Gao Yang gelişimi de dahil olmak üzere birçok projeye imza attı ve denizaşırı başarı elde etti.

İngiliz mimar, University for the Creative Arts’ın bir parçası olan Kent’teki Canterbury Mimarlık Okulu’nda mimarlık profesörü olarak görev yaptı. Ayrıca tasarım sürecinin ayrılmaz bir parçası olarak gördüğü iyi bir ressamdı. 1997’den bu yana Viyana Teknik Üniversitesi’nde ders ve stüdyolar yönetmekteydi.


“Image Overcoat Cloud of Comfort Climatic”: Conceptual Painting for OCAD, Toronto @Canadian Centre for Architecture, Montréal, Gift of Will Alsop

1999 yılında “Order of the British Empire, OBE” (Britanya İmparatorluk Nişanı) layık görüldü.

(Kaynak:Dezeen)

Etiketler

Bir yanıt yazın