SteelPRO 2018 Yarışması’nın Soru ve Cevapları Yayınlandı

Son soru sorma tarihi 20 Nisan olan SteelPRO Çelik Yapı Tasarımı Öğrenci Yarışması'nın soru ve cevapları yayınlandı.

20 Nisan 2018 tarihine kadar info@steelpro.com adresine gönderilmiş olan soruların bir bölümü raportörlük bir bölümü doğrudan jüri üyeleri tarafından cevaplanmış olup, tüm cevaplar 2018 yılı jüri üyeleri tarafından onaylanmıştır. Soru ve cevaplara ayrıca buradan da erişebilirsiniz.

Unutmayın, yarışmaya kaydolmak için son tarih 4 Mayıs Cuma!

Daha fazla bilgi ve kayıt için: www.steelpro.org

“Kentte kendine ayrılmış bir inşaat alanı olmayan ve çeşitli amaçlarla kullanılan başka alaların üzerine yerleşen bu yapı, kentin çeşitli sorunlarına çare üretmek ve eksiklerini tamamlamak amacıyla çok amaçlı, çok-işlevli bir yapı olabilir” Belirtmiş olduğunuz maddede “çeşitli amaçlarla kullanılan başka alaların üzerine yerleşen bu yapı” cümlesinde tasarlayacağımız dikey yerleşkenin kamuya açık mekanların üstüne tasarladığımızda, kamuya açık mekanların dikey yerleşkeyle ilişkisini kuvvetlendirmek için mekanları kaldırabilir miyiz?

Kaldırmak/iptal etmek anlamı taşımakta ise hayır. Mevcut dokunun üzerinde, kente ait fonksiyonu koruyarak yükselen bir tasarım önermeniz beklenmektedir. Kaldırmak/mevcut fonksiyonu tasarladığınız yapı içine taşıyarak bir entegrasyon sağlamak amacında ise evet bu yorum mümkündür.

Tasarlayacağımız dikey yerleşkenin boyutlarında sınırlama var mıdır? Minimum ya da maksimum ölçüleri belirtseniz daha iyi olur.

Yoktur, tasarımcının seçeceği kent parçasının büyüklüğü ve önereceği fonksiyonların kapsamı dikey yerleşkenin ölçeğini belirleyecektir.

Teslim tarihini uzatma gibi bir ihtimaliniz var mı, üniversitelerin final zamanlarıyla çakışmakta?

Teslim tarihinin uzatılmasına dair bir plan bulunmamaktadır.

Steel Pro 2018 de Dikey Yerleşke için tasarlanacak yapının kat sayısı vs. gibi şeyler neye göre şekillenecek?

Kat sayısı ve diğer özelliklerine dair kıstaslar bulunmamaktadır, tamamen sizin oluşturacağınız kurgu üzerinden şekillenecek.

Ön boyutları doğrulamak tam olarak ne oluyor?

Hesap metotları ile elle veya bir programla taşıyıcı sistemi oluşturarak ön boyutlandırmayı deprem yönetmeliği ve Çelik Yapı Şartnameleri göz önünde bulundurarak İnşaat Mühendisliği raporlarında vermek.

Ana taşıyıcı sistemin tasarım ve kesit hesapları elle mi yapılacak?

Sistemin yapısal analizini SAP2000 veya ETABS yazılımlarıyla yapılabilirsiniz.  Her tip yapısal eleman için (kolon, kiriş, döşeme, perde) bir adet elle kesit/donatı hesabı yapıp teyit etmenizi tavsiye ederiz. STA4CAD, IDE, PROTA gibi paket programlar kullanmayınız.

Yapının tamamını mi SAP2000 da modelleyeceğiz yoksa ana taşıyıcıyı modellememiz yeterli olacak mi?

Ana taşıyıcı sistemi modelleyerek kesitlerin ebatlarının doğruluğunu vermeniz yeterlidir.

Mühendislik açıklama raporunda kullanılan programın datalarını paylaşmamız gerektiği yazıyor, tam olarak ne demek istiyorsunuz?

SAP2000, ETABS veya diğer programlarla yapılan çalışmaların dataları (input dosyaları) programla açılabilir şekilde verilmelidir.

Preliminary ve final olarak iki aşamalı bir tasarım mi bekleniyor?

Preliminary hesap yeterlidir.

Tasarımımız için bir maket istemediğinizi görüyorum şartnamede. Fakat biz bir maket ile tasarımımızı daha etkili bir hale getirmek istiyoruz. Ayrıca yapacağımız maket ile kendimizi ve projemizi daha iyi ifade edeceğimizi düşünüyoruz. Bu durumda maketi tarafınıza nasıl iletebiliriz?

Maket değil, ancak makete ait fotoğraflar sunumunuzda yer alabilir. Fiziki olarak maket teslimi, İstanbul’dan katılan ve İstanbul dışından katılan yarışmacılar arasında haksız rekabet yaracağından kabul edilmeyecektir.

Yapılacak yapının ne üzerine olacağı, yani büro mu, konut mu, AVM mi, vb. hakkında herhangi bir şart mevcut mu?

Şartname’nin 9’uncu maddesinden de takip edebileceğiniz üzere, mevcutta kullanılan ve bir işleve sahip katmanın üzerinde yükselen ikinci bir katman olarak tasarlanacak olan yapının konumu (neyin üzerine yapılacağı) ve işlevi tamamen yarışmacıya bırakılmıştır.

Yapılacak yapı sadece boş bir arazi üzerine mi yoksa mevcut bir yapı üzerine mı inşa edilecek? “Katmanlaşan” derken acaba mevcut bir yapıyı güçlendirerek üzerine mi inşa edilecek?

Mevcut yapıya (buna ilk katman diyelim) dair aranan tek şart, mevcut işlevinin korunması. Mevcut işlevi koruduğunuz sürece o yapıya çeşitli şekillerde müdahale etmenizi engelleyen bir madde yer almıyor. Misal, eğer bir otoparkın üzerine inşa ediyorsanız, sizin yaptığınız yapının (buna da ikinci katman diyelim) altında kalmış olacak olan ilk katman, otopark olarak kullanılmaya devam edebiliyor olmak durumunda. Ancak ilk katmanın (mevcut yapının) bir “bina” olması gibi bir şart yok, şartnamede de belirtildiği gibi -örneğin- otoyol bile olabilir ancak ikinci katman (sizin üreteceğiniz tasarım) bir yapı olmak durumunda ve ilk katmanı bozmadan yükselmesi gerekiyor. Tabii ki bu yapının sahip olması gereken başka özellikler de var, bunlar şartnamede ayrıca belirtilmiş durumda.

Çap yapan öğrencilerin birinci anadalları mimarlık olmak zorunda mı? (Mimar olarak katılacak 2 arkadaşımız, ana dalları farklı ikinci anadalları mimarlık.)

Başvuru esnasında sunduğunuz öğrenci belgesinde anadallarınızdan biri mimarlık olarak gözüktüğü sürece herhangi bir sorun olmayacaktır.

Mevcut bir yapının üzerine tasarım yapmak zorunda mıyız? Yanına vs. yapsak geçerli olur mu?

Bu yılın temasının en temel fikri, üreteceğiniz yapının, mevcut bir “yer”in üzerinde yükselmesi ve üzerinde yükselmiş olduğu “yer”in mevcut işlevlerini koruması. Örneğin bir stadyumun üstünde yükselen bir kültür merkezi yaptığınızı farz edersek, altındaki stadyum stat işlevini koruyabiliyor olmalıdır. Veya bir otoyolun/viyadüğün üstünde çok katlı otopark yapıyorsanız, sizin yapının altında kalmış olan alan otoyol işlevini koruyabilmelidir. Yeni yapının tümünü eğer direkt yan araziye/parsele yaparsanız, projeniz temaya uygunsuz bulunur ve diskalifiye edilir.

Suada gibi bir yer mevcut yapı sayılır mı?

Evet, ancak bir önceki soruya istinaden tekrar belirtmek gerekir, Suada üstüne bir yapı yapacaksanız hem Suada’yı​ hem de Suada’nın işlevini korumanız gerekiyor.

Başvurumuzu yaptık ama rumuz ve şifre hala gönderilmedi. Bu konuda bilgi alabilir miyim?

Rumuzunuz ve şifreniz kayıt son tarihi olan 4 Mayıs 2018 tarihi itibari ile tarafınıza gönderilecektir.

Danışman hoca eklemek istiyoruz. Sonradan ekleme yapmamız mümkün mü?

Danışman hocanızın adını info@steelpro.org adresine 4 Mayıs 2018 tarihine kadar bildirirseniz grubunuza ekleriz.

Biz iki kişi mimarlık lisansına devam ediyoruz. Diğer arkadaşımız ise inşaat mühendisliğinden mezun, şu anda mimarlık lisansına devam ediyor. Üçümüz katılmak istiyoruz yarışmaya. Katılmamıza engel bir durum var mı?;

Evet, inşaat mühendisliği mezunu değil, öğrencisi olan bir üyeye ihtiyacınız var. İnşaat Mühendisliği’nden mezun ancak mimarlıkta lisans eğitimine devam eden arkadaşınız ise mimarlık öğrencisi olarak başvurmalı. Lisans öğrencisi olmayan kişilerin yarışmaya katılması yasak.

Dikey yerleşke kavramı üzerine düşünüldüğünde “gökdelen” kavramını çıkartmak doğru mudur?

Hayır, kent parçası üzerinde yer alması, katmanlı bir tasarım beklenmesi sebebi ile Dikey Yerleşke ifadesi kullanılmıştır. Tasarımcı, kent üzerinde yatay ve/veya düşey olarak öneri geliştirebilir. Gökdelen olma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Mevcut Anadolu kentlerini (Ankara, Eskişehir, Konya, Kayseri gibi) metropol kenti olarak varsayabilir miyiz?

Evet, gelişmekte olan ve yoğun yapı dokusuna sahip tüm kentler tasarım alanı olarak seçilebilir.

Danışman hoca iki farklı ekipte olabilir mi?

Evet, şartnamede aksine bir madde bulunmuyor, aynı öğretim üyesi farklı ekiplere danışmanlık yapabilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın