Kent Hatıralarını Taşıyan Fotoğraf Müzesi

Guangdong'un kuzey dağ bölgesinde küçük bir şehir olan Lianzhou, Çin'in en önemli fotoğraf sanatı etkinliklerinden biri olan Lianzhou Uluslararası Fotoğraf Festivali'nin on üç yıllık serüvenine tanıklık etti.

Fotoğraf Müzesi, hem eski şehir merkezini yeniden canlandırma projesi için bir katalizör; hem de kent tarihine bir övgü olarak ele alınabilir. 

Lianzhou Fotoğraf Müzesi’nin konumu için, gelenekler ve hatıralarla dolu bir yer olan ve yerel halkın “Eski Sokak” olarak adlandırdığı Güney Zhongshan Yolu tercih edildi. Müze, birbirine kenetli iki binadan oluşuyor. Bu kütlelerden biri önceden var olan, üç katlı betonarme bir bina iken; diğeri ise yıkılmış iki adet ahşap yapı yerine inşa edilen U-şeklinde yeni bir yapı. Yeni kütledeki cephe ile çatı saçağının birleşimi, tarihi kent dokusunu da koruyarak, müzenin çatı silüetini şekillendiriyor.

Kırılmış saçak altında bulunan galeriler dizisi arasındaki bağlantı, dış koridorlar ve merdivenler aracılığı ile kuruluyor. Aradaki bahçe boşluğu, iki strüktür arasındaki mesafeyi ve gerekli kontrastı sağlıyor.

Mimar, müzenin kurumsallaşmış geleneklerini, tarihi kentin morfolojisi ile birlikte varlığını sürdüren üç boyutlu bir sergi haline getirmeye çalıştı.

Çatıda yer alan açık hava tiyatrosu, ana sergi salonunun hemen üzerinde bulunuyor ve korunmuş binanın düz çatısı üzerinden destek alan bir çelik teras ile bağlantılı kurarak, müzedeki mekansal deneyimin doruk noktasını tanımlıyor. 

Etiketler

Bir yanıt yazın