İzmit SEKA’nın Dönüşümü

İzmit SEKA Kağıt Fabrikası’nın tarihini, mirasını eleştirel ve disiplinler üstü bir yaklaşımla araştırmak için yola çıkan Kocaeli Dayanışma Akademisi üyeleri fabrika ile ilgili bir web sitesini yayına hazırladı.

Kocaeli Dayanışma Akademisi tarafından yayına hazırlanan web sitesinde bilgiler kronolojik bir sıralamayla İşletme ve Teknoloji, Mimari, Kent, Sosyal Yaşam, Emek ve Ekoloji başlıkları altında sunuluyor. 


MS 69 Roma Dönemi
Nicomedia Doğu Roma İmparatorluğu’nun 3. başkentidir. Bugün SEKA alanında günümüze ulaşan kalıntılar vardır. Dörner’in çalışması, arkeojeofizik araştırma ve İzmit/İstanbul Arkeoloji Müzelerindeki buluntular SEKA Fabrika alanında arkeolojik bulgulardır.

Sitede, SEKA Kurumu ve Selüloz-İş Sendikası tarafından yayınlanmış olan dergiler, yerel basın, kurum yayınları, yerel kütüphaneler, Milli Kütüphane, Başbakanlık Osmanlı ve Cumhuriyet Arşivleri, Sümerbank Arşivi ve SEKA Arşivi’nden taranmış bilgiler belli başlıklar altında düzenlenecek, benzer yaklaşımlarla yapılan yeni çalışmaların sonuçları yüklenebilecek, sosyal medya hesaplarından gelen kişisel belge, fotoğraf, anlatılarla güncelleme yapılabilecek. Bu yolla web sitesinin, kamusal bir arşive dönüşmesini ve kent belleğinde görünür kılınması amaçlanıyor. 


İzmit SEKA Odun Selülozu Fabrikası üretimine son verilir (24.04.1993)
Fabrika alanına 1962 – 1998 yılları arasında Oluklu Mukavva Fabrikası, 4 ve 7 numaralı kağıt makineleri satılır.

Web sitesine www.izmitteseka.com adresinden ulaşılabilir. 

Etiketler

Bir yanıt yazın